/ БГНЕС
Внезапните екоинспекции са по разпореждане на главния прокурор заради изгарянето на отпадъци
Започнаха проверките на Министерството на околната среда и водите по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров заради постъпилия сигнал от ДАНС за застрашаване на екологичната сигурност на страната при изгаряне на отпадъци от топлофикационни дружества.

МОСВ проверява ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД. На място отвън пред сградата на ТЕЦ-а на Ковачки има и два буса на жандармерията.

"Проверките са по постановление на Прокуратурата, заедно с Министерството на околната среда и водите, по отношение спазване на законите, свързани с изгарянето на отпадъци и дали това се извършва по регламентирания от закона начин", обясни пред медиите в парламента преди минути министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който бе изслушан от депутатите в ресорната вътрешна комисия. Главният прокурор по-рано днес разпореди на министъра оказване на съдействие на органите на МОСВ при извършването на проверка на място и е определил срок от 1 месец за изпълнение на възложената проверка.

"На този етап не мога да кажа дали има нарушения. Тук водещо е МОСВ, тъй като от тях се контролира тази дейност", допълни Маринов.

Преди ден хората в Перник излязоха да протестират заради миризмата и изразиха убеденост, че тя идва от изгарянето на боклук, както и изразиха опасенията си, че Ковачки ще бъде покрит от властта. Подозренията им се оказаха напразни, тъй като днес от прокуратурата съобщиха, че Цацаров е разпоредил МОСВ да започне внезапни проверки в 4 топлоцентрали на бизнесмена - в  „Топлофикация – Перник“ АД, ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД, „Топлофикация – Сливен“ ЕАД и ТЕЦ „Брикел“ ЕАД.

Цацаров разпореди незабавна проверка заради мръсния въздух в Перник

Наредено е да се извърши проверка на място от МОСВ за това дали са спазени изискванията на Закона за опазване на околната среда и Закона за управление на отпадъците, съобщи БГНЕС.

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил на МОСВ установяване на: издадени разрешителни за съхранение и горене и всички други необходими документи за осъществяване на производствената дейност на топлофикационните дружества; видът и количеството съхранявани и използване за горене отпадъци от всякакъв вид и съответствието им с документацията на дружествата и замърсяване на околната среда включително и чрез измервания и проби на място, както и наличие в резултат на това на опасност за здравето на хората.

МОСВ започва пълна проверка за замърсяване на въздуха в Перник
БГНЕС