Арестуваха Трайчо Трендафилов-Манекена за имотна измама
Арестуваха Трайчо Трендафилов-Манекена за имотна измама / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Трайчо Трендафилов, известен като Трайчо Манекена, е арестуван за имотна измама, съобщиха от МВР. Заедно с друг 52-годишен мъж двамата подправили документи, за да се сдобият с парцели в "Манастирски ливади".

В началото на януари служители на "Икономическа полиция" в столичната дирекция получили сигнал от граждани, че собствените им три съседни незастроени имоти в местността "Манастирски ливади-изток" са присвоени от двама души. Пред полицаите тъжителите разказали как при последното им посещение установили, че имотите са заградени с нова ограда и се охраняват от частно лице, което не ги допуснало там.

В хода на проверката се установило, че истинските собственици са обявили имотите си пред общинските власти и плащали редовно данъци за тях, съобщава БТА. Двамата придобили имотите незаконно чрез т.нар. обстоятелствена проверка - при липса на документ за собственост възможността да се да получи констативен нотариален акт за собственост става чрез подаване на декларация до нотариус, заверка от общината и областната управа и потвърждение от трима свидетели. Полицаите установили, че истинските собственици на имота притежават нотариални актове и даже са предприели действия за издаване на документи за бъдещ строеж.

Трендафилов и другият задържан се сдобили с необходимия им нотариален акт с подадена молба до нотариус, като използвали скица с променено съдържание. В Районна администрация "Триадица" служителите попълнили декларацията, в която отразили, че трети лица се легитимират като собственици и отказали да издадат скица, която да послужи пред нотариуса. Служителите издали скица, която да послужи единствено пред Областната управа.

Двамата заличили част от съдържанието на истинския документ, представили го пред нотариуса и успели да го заблудят. Тримата свидетели, които се явили пред длъжностното лице, били техни познати и се включили в измамната схема.

Името на Трендафилов се свързва с мис "България" 99 Виолета Здравкова, от която той има дъщеря - Даная. През 2006 година двете участваха в риалити шоу, което повдигна широка дискусия дали деца трябва да участват в подобни формати.