/ iStock/Getty Images
Агенция „Пътна инфраструктура“ и Световната банка – консултант на държавната пътна администрация, организират форум във връзка с въвеждането на тол системата. Срещата е в рамките на общественото обсъждане на проекта на тарифа на тол таксите, което продължава до 16 декември 2019 г., съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Публикуваха тарифите на ТОЛ таксите

Очаква се във форума да участват министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, председателят на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски и др.

746,3 млн. лв. са очакваните приходи от тол такси и е-винетки през 2020 г.

Проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на АПИ, ще представи философията и същността на електронната система. Експерти на Световната банка ще акцентират на най-добрите европейски и световни практики при въвеждането на тол таксуването, принципите за определяне на тарифите у нас и как те ще се отразят на цените на стоките от първа необходимост и на автобусните билети. Ще бъде представен и моделът на функциониране на националните доставчици на услуги и на доставчиците на декларирани данни като партньори на АПИ в тол таксуването.

Камионите над 3,5 тона ще плащат тол такси за 6050 км пътища

На форума са поканени народни представители от Комисията за регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в Народното събрание, представители на МВР, на Агенция „Митници“, членовете на Обществения консултативен съвет по въвеждане в експлоатация на електронната система за таксуване на база време и изминато разстояние. Ще участват представители на дипломатическия корпус, на неправителствения сектор, икономически анализатори и др.

Задържаха шофьор от Грузия, опитал да подкупи служители на русенското ТОЛ управление

Първоначалният обхват на пътната мрежа, за която ще се плащат тол такси, е 6 050 км, което означава, че за останалите 14 000 км., за които сега камионите и автобусите плащат винетна такса, няма да дължат нищо. Предлага се да се таксуват само 796 км автомагистрали, 2 322 км пътища първи клас и 2 932 км пътища втори клас от общо 20 000 км републиканска пътна мрежа. При автобусните превози най-голямото увеличение ще е за маршрута София – Варна, като прогнозното поскъпване на билета за един пътник ще е в размер на около 96 стотинки. Методиката на Световната банка, според която са правени разчетите, е използвана и в Германия, Словакия и Полша и е доказала точността си.

Облекчават регистрацията на доставчици на GPS данни за тол таксуването

Цените на винетните такси за 2020 г. за леки и тежки автомобили ще останат същите като за 2019 г. Леките автомобили ще продължат да плащат за ползване на платената пътна мрежа на база време, докато превозните средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т ще преминат от винетки на тол такси най-късно от 1 март 2020 г.