Прокуратурата би трябвало да се е самосезирала по сигнала на Рашков, коментира Цвета Маркова
Скандалите по върховете на властта не спират. В събота вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че ще изпрати сигнал в прокуратурата срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Поводът - мъж се оплакал на Рашков, че бившият премиер го заплашил със „зловещи думи“. Последва незабавна реакция от Борисов, който в централата на партията заяви, че според него обвиненията от страна на служебното правителство са, за да се заглуши темата с подслушванията: „Като чувам, най-вероятно ще съм изял някой човек. На филета. Само това не са ми пришили“.

Рашков подава сигнал в прокуратурата срещу Борисов

Бившият министър на правосъдието Антон Станков и бившият председател на ДКСИ Цвета Маркова коментираха темата.

"Като всеки един юрист Рашков внимателно си мери думите. Така че трябва внимателно да чуем какво казва той, а той завърши изказването си със „следите остават”, заяви Станков и допълни, че познава добре служебния министър на вътрешните работи, защото са работили заедно в първото издание на Бюрото за СРС-та.

Обвиненията Станков не свърза с предизборната ситуация, защото Бойко Рашков не бил политическа фигура. Отдава ги на рефлекса на всеки юрист да служи на закона.

„Прокуратурата би трябвало да се е сезирала сама, без да е необходимо министърът да подава сигнал. Това е в рамките на нейните правомощия“, коментира от своя страна темата бившият председател на ДКСИ Цвета Маркова и посочи, че най-вероятно вече има образувана прокурорска проверка, но какво ще проверява, ще стане ясно по-късно. По думите ѝ при всички случаи ще бъде изслушан човекът, за когото се твърди, че е бил заплашван.

„Вероятно ще бъде изслушван този човек, който е бил заплашван и вероятно ще бъде попитан защо не е подал своевременно този сигнал, а той вероятно ще каже, че го е било страх, а пък заплашващият ще каже, че не е вярно. Такива прокурорски проверки сме виждали“, каза тя и добави, че се надява на задълбочена и професионална проверка.

Борисов: Паникьосаха се, само не са ми пришили, че съм изял някой човек (ВИДЕО)

Относно скандалите с подслушването на политици Станков бе категоричен, че тези методи трябва да бъдат впрегнати в целите, които законът е описал - за нуждите на националната сигурност и за тези на наказателните производства. „Ако се окаже, че подслушванията са били използвани извън тези цели, определено може да се говори за сериозни нарушения. Рашков не се поколеба да нарече някои хора престъпници по повод на тези подслушвания. Предполагам е имал нещо конкретно предвид”, допълни бившият правосъден министър.

По думите му силовият министър е възложил събирането на доказателства по случая, а не търси подходящ политически момент за обявяването на списъка с подслушваните лица.

Цвета Маркова коментира, че ако се докаже, че подслушванията са били незаконни, би трябвало да има осъдени лица.

„Ако има незаконно подслушване, този, който го е възложил, и служителят, който го е осъществил, би трябвало да понесат наказателна отговорност за това. Прокуратурата е органът, който проверява законността на всички действия“, допълни тя.
nova.bg