Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов събра в централата бивши министри и млади хора от партията.

Експремиерът коментира скандалите с подслушванията на политици и по думите му вече хората не вярват на тях: "Цяла седмица не казват нищо - кой е подслушван, с престъпници ли е разговарял, за да е прихванат. Трескаво търсят някой, като онзи бизнесмен в комисията, който се оказа, че нито ме знае, нито ме познава и нищо от казаното от него не излезе вярно. Като чувам, най-вероятно ще съм изял някой човек... на филета. Само това не са ми пришили. Вече хората не им вярват. Обръщам се към вашите набори и към вас самите, защото това е правено в България през 1944 година. Тогава дядо ми е бил кмет на село до София и са го пребили с тояги и са го убили и са написали в смъртния акт, че е починал от червен вятър", каза пред младите Борисов.



"До ден днешен няма нищо реално, защото не е имало. Толкова се объркаха и паникьосаха, че трябва бързо да зашият нещо. Опитват да направят “Костинброд 2”. Понеже нямат нищо, сменят началници и ще влязат в стопанствата да търсят нещо. Ако не намерят, ще изфабрикуват за нас. Така както фабрикуваха миналото лято. Ще режат, ще сглобяват. Те, ако имаха, щяха да излязат и да са ни убили вече. И в желанието си това да го сторят, дори ни нарекоха бивши хора“. Това е израз, използван в Съветския съюз, когато са унищожили целия цвят на нацията си и същото е било и тук в България при окупирането от комунистите през 1944 г.”, каза още лидерът на ГЕРБ и се обърна към служебния вътрешен министър и вицепремиер Бойко Рашков, който обяви, че ще даде повече информация по подслушванията, когато  реши: “Той щял да решава кога да излезе и да каже?! Това може, ако си шеф само на “Плод и зеленчук”. Да затвориш сергията и да си решиш кога да продаваш!”.

„Много искат да ме арестуват. Те това искат. Да идват сега, по-рано, че после, като тръгна по страната, ще им е по-трудно. Това сега правят, по това работят, защото друго не могат да измислят. Видяха, че с политически методи не могат да ни победят”, категоричен е той. 

Борисов призова съпартийците му да не се плашат, защото целта бил той. „За това се боря, ГЕРБ да я има, когато мен ме няма. Още дълги години да ги тормозите комунистите. Искам вие да сте бастионът на демокрацията, защото в този преврат, който става в момента, няма нищо законно”, заключи лидерът на ГЕРБ.


Програми са пишат малко по-трудно от компромати. Това каза от своя страна заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев по време на среща на членове на ГЕРБ с младежи от партията.

„Програми са пишат малко по-трудно от компромати. Нелепо е една партия да си сменя програмата през един месец. Ние имаме професионално разработена програма с много детайлни разчети. Но през последните две седмици с всички разговори не само с експерти, а и с младите хора, те иска от нас да сме по-дръзки. Посоката е същата, но иска да сме по-дръзки, по-смели и по-бързи“, коментира Дончев.

„Като политическа композиция, освен професионалния текст, който представихме преди повече от месец, слагаме няколко акцента, без да променяме нито една дума или запетайка от основната ни програма. Акцентите ни са по-смели действия от гледна точка на намаляване на административната тежест за гражданите и най-вече за бизнеса. На второ място – шансовете на младите хора да започнат работа и бизнес. По време на кризата с всички мерки за подпомагане натрупахме много опит. Не изключваме младите хора, които живеят в чужбина“, посочи Дончев и открои нови инициативи в сферата на здравеопазването. „Те целят да осигурим достъп до висококачествена медицина на хората в най-малките населени места. Не твърдя, че сме го измисли изцяло ние, признавам, че сме използвали водещия опит на други държави“, заяви още той.

„Ние като партия трябва да се погрижим да има достатъчно училища, университети и центрове за квалификация. Българските лекари се справиха най-добре от всички в ЕС. Затова България мина, благодарение на вещото ни ръководство и на изключителния капацитет, които имаха българските лекари“, допълни още на срещата Борисов.

„Половината хеликоптери стоят неизползвани. Сега ще извадим 20-30 млн. да купуваме наново. Издръжката, летят не летят, е огромна. Това е „богата“ държава“, продължи той.

Вчера уважаваният от мен Асен Василев вика към 23 май имаме пари, скараха му се, и каза, че има проблем с бюджета. Проблем с бюджета има откакто започна COVID-ът. Тогава вие седяхте като опозиция и казвахте да даваме още повече. Тогава ви казвахме, че е трудно, но не само, че не ни разбирате, а всеки ден биехте по нас и то с протести. От какво се оплаква сега? Всичко работи, събирате си приходи. Ние ви оставихме това, което сме поели ангажимент. Сега вие подсигурете до септември-октомври и кажете как. Стягайте се, работете, съберете си приходите. Тежко е бе, братко. От миналия февруари ми е много тежко“, коментира Борисов.

„Викат няма пари, ами няма, и в склада няма, казваше старшината. Казвах да бъдем по-пестеливи и обрани. Аз ги съветвам да се мобилизират и да събират приходи, да дават възможност да се пълни хазната“, обърна се той към служебния кабинет.

На младежите, които присъстваха на срещата, Борисов каза: „Продължаваме, няма да им се плашите, целта съм аз. После ще сложите тук един портрет, да ме покажете. Затова се боря - ГЕРБ да я има, когато мен ме няма. Дълги години да ги тормозите комунистите. Ние не сме като Ицето и Атанасов (бел. ред. Христо Иванов и Атанас Атанасов) да завъртим опашките и да започнат да ни харесват и Радев, и комунистите и само ГЕРБ да е зле. Окей, ГЕРБ са зле, ще дойде и вашето време да станете още по-зле. Те няма да свършат до нас. Искам вие да сте бастионът на демокрацията, защото това, което става като преврат, въобще няма нищо законово. Кандидат-президентът възлага на кандидат-президента да свърши кандидатпрезидентската работа. Дано продължи адашът (бел. ред. Бойко Рашков) да говори повече“.