/ БГНЕС
Всички пациенти в България получават „Ремдесивир”. Няма недостиг на лекарството. Това каза здравният министър Костадин Ангелов по време на брифинг в МС.

Министерският съвет на днешното правителствено заседание е одобрил допълнителни разходи по бюджета на Министерство на здравеопазване в размер на 2 100 000 лв за закупуването на 2500 флакона "Ремдесивир". 1 флакон струва 345 евро без ДДС.

Рекорден брой новозаразени за денонощие с COVID-19 у нас - 785 души

Очаква се доставките да са тук до 10-12 дни. България вече е направила заявката за това, подчерта Ангелов.

До момента в България са получени 2837 флакона под формата на дарения, които са разпределени по РЗИ-тата в страната. От тях до момента са използвани 978. 

"В страната има 1779 флакона. Към настоящия момент всички пациенти, които се нуждаят от включване на "Ремдесивир" в лечението, са задоволени. Нямаме нужди, които на национално ниво да не могат да бъдат задоволени", добави Ангелов.

Д-р Ненков: Дано не се наложи лекарите да избират кого да лекуват (ВИДЕО)

Имаме „Ремдесивир” за три седмици напред, подчерта министърът.

„Ремдесивир” се използва за лечението на пациенти с коронавирус в почти всички държави в света, обясни Ангелов.

Мерките, които имаме в момента, не се спазват, подчерта здравният министър. Вчера са извършени 29 проверки в търговски центрове за спазването на мерките. РЗИ ще засили проверките в страната за спазването на противоепидемичните мерки, добави Ангелов.

321 случая на COVID-19 в училище, купуват 16 хил. лаптопа за ученици и учители

Трябва да свикнем да живеем с този вирус и да спазваме мерките, които са приети. Няма да се затварят градове, няма да се правят пропусквателни пунктове, категоричен е той.

На национално ниво има легла, капацитетът не е запълнен, но на регионално ниво има затруднения. В две области има затруднения в лечебните заведения - това са област Бургас и Благоевград, където има недостиг на легла. В област Търговище ще бъдат предприети допълнителни мерки. В болницата в Гоце Делчев ще бъдат прехвърлени легла от едно отделение в друго, за да се реши проблемът с недостига на легла в болницата в града.

Вече обаче има недостиг на лекари, наблюдава се и сериозна умора сред медицинските лица.
 
 
Брифинг на министрите Петкова, Ангелов и Вълчев

Брифинг на министрите Петкова, Ангелов и Вълчев

Публикувахте от Новините на NOVA в Сряда, 14 октомври 2020 г.