/ БГНЕС
Здравният и образователният министър откриха новата академична година в Медицинския университет в София
Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев откриха новата академична година в Медицинския университет в София.

Ректорът на университета академик Лъчезар Трайков приветства първокурсниците и ги предупреди, че им предстои учене през целия живот. Всяко едно усилие в нашата професия един ден ще ви се отплати, каза той. Инвестицията в образование е стратегически най-важната инвестиция, стремете се да подобрите условията на труд и да подкрепите нашите усилия да задържим тези млади хора в България, обърна се той към представителите на властта.

Всяка година разходите за образование и здравеопазване растат, отбеляза министър Вълчев. Медицинското висше образование е най-конвертируемото българско образование, посочи той. Всички ние ще сме с все по-вперен поглед в българските лекари, каза още той.

Свободното ви време ще става все по-малко, задълженията все повече, но така се става професионалист, обърна се към първокурсниците министър Ангелов. Избрали сте да се грижите за здравето на хората, ако спасите един човешки живот, сте спасили цялото човечество, отбеляза министърът. Предстоят ви много изпити, но най-големият изпит ще е пред леглото на болния, каза още той.

Проф. Ангелов заяви, че е посветил усилията си на задържане на младите лекари в страната.

На церемонията присъства и кметът на София Йорданка Фандъкова.
БТА