/ Георги Димитров
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев прогнозира, че имунитетът от ваксината срещу коронавируса ще трае минимум една година. Той направи коментара, след като се ваксинира с първа доза от препарата на "Пфайзер/Бионтех" тази сутрин пред столичната РЗИ.

"Най-сетне и аз стигнах до ваксината", зарадва се Кунчев, който чака втората си доза в началото на февруари. Преди няколко седмици се ваксинира и синът му, който е лекар на първа линия, а тогава Кунчев сподели в социалната мрежа, че малко му завижда, но си чака реда.

Отварят дискотеките две седмици след ресторантите

"В света вече се натрупаха 30 милиона имунизирани, така че всички колебания, страхове, всичко, което хората си мислеха, че ще се случи, не стана", изрази доволство членът на Националния оперативен щаб за борба със заразата.

"Мое лично мнение е, че няма да е по-малко от година, но никой не знае", каза епидемиологът, попитан каква трайност ще има имунитетът от ваксината. Той разкри, че РЗИ започва програма за изследване на имунитета на поне 1200 души в продължение на две години, като изследването ще се направи общо 6 пъти. Целта е именно да се натрупат данни колко трае имунитетът, както и клетъчният такъв, след поставянето на ваксините.

Според Кунчев е реалистично до дни да започнем и втората ваксинационна фаза, стига следващата седмица да получи разрешение от Брюксел и третата ваксина - на "Астра Зенека", за да се натрупа по-голямо количество. Вече се поставят ваксини и в училища, и в старчески домове, уточни епидемиологът.