Ангел Бончев още си търси парите от откупа, даден с принуда
Ангел Бончев още си търси парите от откупа, даден с принуда / снимки: БГНЕС
Ангел Бончев още си търси парите от откупа, даден с принуда
81830
Ангел Бончев още си търси парите от откупа, даден с принуда
  • Ангел Бончев още си търси парите от откупа, даден с принуда

Седма година продължават опитите на Ангел Бончев да получи парите си от фондация „Утре за всеки”. Сумата от 157 000 евро беше предадена като откуп през 2012 г. след отвличането на жена му Камелия от престъпната групировка „Наглите”.

Преди две години Бончев окончателно спечели съдебната битка за откупа, даден под натиск на фондацията. До момента обаче не е получил нито стотинка от парите си.

Ангел Бончев спечели съдебната битка за направено дарение под натиск

Независимо от това, че в края на 2013 г. окончателно фондация „Утре за всеки” беше осъдена да върне парите, съдебната сага за Ангел Бончев продължава. В началото на миналата година Бончев внесе в съда граждански иск за сумата на платения откуп плюс лихвата. Делото се води срещу болница „Царица Йоанна-ИСУЛ” и сдружението „Аюрведа Рейки”.

Причината Бончев да има претенции и към ИСУЛ е, че в нейния двор фондацията реконструира сграда, която се води собственост на болницата. Според фондацията пък лъскавата постройка е реновирана именно със средствата, дарени от Бончев като откуп в замяна на похитената му съпруга.

Адвокатът на Ангел Бончев Велимир Атанасов коментира: „Съдът е казал, че парите са негови и трябва да му се върнат. Въпросът е кой трябва да ги върне. Защото дотук изпълнителните листа и решението на съда говорят, че те трябва да се върнат от извършителите, съответно от фондацията, в която са преведени. Само че там няма нищо. Част от парите са трансформирани, била е закупена една сграда. Твърди се, че са били купени оборудване и т.н. Ние се борим да ги получим от тези, където се намират трансформираните пари”.

Близо 400 000 евро струвала свободата на Ангел Бончев

Адвокат Атанасов обясни още, че делото е заведено срещу няколко ответници и в хода на процеса ще се прецени от кого точно Бончев трябва да получи парите си. Драмата на семейството на бившия президент на ФК „Литекс” започна през май 2008 г., когато Бончев беше похитен от „Наглите”.

Два месеца по-късно съпругата при предаване на откуп за освобождаването му беше отвлечена и съпругата му Камелия. По-късно Бончев беше публично принуден да направи дарение към фондация „Утре за всеки”, за да бъде освободена тя.

След развръзката с отвличанията жената се разболя от рак и почина през 2012 г. Разследващите така и не доказаха връзката на фондацията с групата за поръчкови похищения. Делото на Бончев продължава на 18 декември.

Ангел Бончев още си търси парите от откупа даден с принуда
netinfo

Историята с дарението е от края на юли 2008 г., когато Камелия Бончева беше освободена от похитителите си, а делото на Бончев срещу фондацията започна през 2011 г., след като вече групата за отвличания бе задържана. Ангел Бончев сам беше похитен от „Наглите”, а при освобождаването му срещу откуп бе отвлечена Камелия Бончева.

При преговорите за неговото освобождаване той получил sms, с който е уведомен, че трябва да дари събраните до момента пари за откуп на фондация, която набира средства за лечение на рак на гърдата чрез кампания по телевизията. На следващия ден Бончев направи официално изявление по телевизията и в него обяви, че собственикът на „Литекс комерс” Гриша Ганчев го е отстранил от целия бизнес, а събраната сума от 157 000 евро дарява на фондацията.

Рано сутринта на 30 юли Камелия Бончева бе освободена и сагата с отвличането на семейството приключи. Пет години по-късно групата, която бе задържана и обвинена за 11 отвличания и един опит, е осъдена за двете похищения на Бончеви на първа инстанция, но Камелия Бончева почина именно след раково заболяване, получено след отвличането.

От „Утре за всеки” нито за момент не поставяха под съмнение волята на Бончев да им направи дарение, приеха го със задоволство и дори направиха пресконференция след освобождаването на Камелия Бончева, на която заявиха, че биха върнали парите само при „форсмажорни обстоятелства” - от земетресение до промяна в законодателството.

Спор по време на делото предизвика датата, на която са дарени парите. Всички съдебни инстанции приеха, че дарението е направено на 29 юли 2008 г., а не на 30 юли, след като вече похитителите са освободили Камелия. Спорният момент бе именно в тези часове, защото от фондацията твърдяха, че няма как Бончев да е направил дарението под натиск, защото сметката им била захранена с парите чак на 1 август, а съпругата на Бончев била освободена предния ден. Преводът започнал на 30 юли, пак след освобождаването на Бончева, което става същия ден, но рано сутринта.