/ БГНЕС
Парковете в София останаха почти пусти въпреки топлото време в първия ден на уикенда. Заради противоепидемичните мерки и наложената забрана за безцелни разходки алеите са празни, а от обичайните гледки на пиещи бира младежи по пейките няма и спомен.

БГНЕС

Единствено могат да се забележат собственици на кучета или велосипедисти, които обаче се движат предимно поединично. Входовете пък са преградени с полицейски ленти, а патрули следят стриктно за спазването на забраните.

Премахнаха пейките в градинката около храм „Свети Георги” (СНИМКИ)

Въпреки че има много недоволни от мерките, голямата част хората проявяват разбиране. „Одобрявам мерките, тъй като се получават струпвания. Когато ги нямаше, тук беше пълно с хора, които се скупчваха на едно, защото фитнесите и спортните зали бяха затворени. Хората си правиха тренировка в парка. Аз съм „за”, обаче смятам, че струпването на хора на едно място е опасно”, сподели Поли Василева.

БГНЕС

Заварваме я да разхожда кучето си в Южни парк на столицата, но стриктно спазвайки предписанията на властите в условията на епидемия. Според нея, обаче не липсват и хора, които по всякакъв начин се опитват да заобиколят ограниченията.

БГНЕС

„На това хубаво време всеки иска да излезе навън и това е разбираемо. Всичко обаче трябва да има граници, защото трябва да бъдем отговорни. Аз си разхождам кучето встрани от всички други хора, които срещам. Искам и да се срещам с различни приятели, да пием по бира в парка, обаче се въздържам”, призна тя.

БГНЕС

БГНЕС

От както е в сила извънредното положение вече стотици глоби са наложени за нарушение на забраната в цялата страна.

БГНЕС

БГНЕС

Първоначално санкцията бе в размер на 5 000 лева, но на извънредно заседание в началото на седмицата парламентът е намали на 300 лева.

БГНЕС

БГНЕС

БГНЕС

Ако нарушението е повторно, сумата скача на 1000 лева.
БГНЕС