/ iStock/Getty Images
Считано от 15 септември, сряда, Кралство Дания, Италия, Кралство Испания и Република Малта преминават от оранжева в зелена зона. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

От същата дата в червената зона попадат Гренада, Република Сърбия, Република Суринам и Палестина.

Цветовите зони са три - зелена зона, оранжева и червена.


Списъкът на държавите по цветови зони се определя на базата на информацията, публикувана от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) – за държавите членки на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (ЕС и ЕИП), от Световната здравна организация и Центъра за контрол на заболяванията – Атланта, САЩ – за всички държави и разпространението на варианти на „безпокойство“, като при липса на данни или противоречие в данните официална информация може да бъде събирана чрез публикуваните данни на интернет страниците на националните здравни власти.

Критерии за оценка на разпространението на COVID – 19 са: 14-дневна заболяемост; седмична положителност на проведените лабораторни изследвания; ниво на изследване в държавата; идентифициране на вариант на SARS-CoV-2, определен като вариант, будещ   „безпокойство“;  липса на достатъчно информация.

Този режим на влизане в страната беше въведен у нас от 1 юли със заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.