Ако мерките са до 13 или 20 април, може да не се наложи промяна в датите на изпитите, каза министър Красимир Вълчев
Дистанционното обучение ще продължи поне до 13 април, очаква се само официална заповед от здравния министър в рамките на днешния ден. Това заяви по NOVA министърът на образованието Красимир Вълчев и успокои, че нулева година няма да има. 

„Предизвикателството беше да стартираме дистанционното обучението, за да се компенсира част от изоставането по време на грипната ваканция. Това, което се случи и ни изненада приятно, е, че в голяма част от училищата и за голяма част от учениците стартира ефективно дистанционното обучение. Разбира се, винаги има възможности за подобряване, особено след 4 клас“, посочи министърът.

Вълчев в писмо до учителите: Дистанционното обучение вероятно ще продължи до 13 април

„Ние трябваше да стартираме за три дни. Това, че бяхме децентрализирали избора на платформи всъщност, се оказа добра предпоставка. Ако бяхме тръгнали с централизирано решение, най-вероятно нямаше да успеем толкова добре. Ние сме предложили една платформа като резервен, но не задължителен вариант, с акаунтите на училищата. Някои ползват модули към електронни дневници, което не е точно образователна платформа, но в момента ги надграждат. Има и такива, които ползват приложения, социални мрежи, но това трябва да бъде резервен вариант“, каза още министър Вълчев.

Не са обхванати всички деца в обучението в електронна среда, посочи Вълчев, но уточни, че има възлагане на задачи през телефона, чрез родителите, през социални мрежи, дори носене по домовете на материали.

„Това носене по домовете не е препоръчително заради мерки за сигурност. И все пак една от най-важните съставки на образованието е доброто взаимодействие между учител и родител. Сега, когато обучението е от вкъщи, е още по-важно“, каза още той.

Вълчев: Матури ще има, но може да падне материалът от втория срок

Просветният министър бе категоричен, че нулева година няма да има.

"Няма да има нулева година. Стартирахме успешно с дистанционното обучение, то ще бъде приравнено на присъствено обучение. Работните дни на учителите ще бъдат приравнени. Ефективен контрол осъществяват и родителите при тази ситуация. Освен преход към дистанционна форма на обучение, ние направихме и преход към нови форми на преподаване", каза още министърът. 

Красимир Вълчев: Тестовете за матурите ще бъдат съобразени със ситуацията (ВИДЕО)

Колкото до матурите Красимир Вълчев изрази надежда, че бързо ще се адаптират към нови дати на изпитите.

Ако мерките са до 13 или 20 април, може да не се наложи промяна на изпитите. От там нататък вариантите са вече с отлагане на изпитите. Това не е невъзможно. Най-трудно ще е за 12-ти клас, тъй като там е свързано съгласуване с висшите училища, но съм сигурен, че и те ще отложат приема“, посочи Вълчев и обясни, че е много вероятно датите за абитуриентските балове да бъдат отложени. 

Засега няма оценки, учителите си отбелязват активността и ангажираността на учениците, което ще се отрази впоследствие на техните оценки.

„Ако се възстановят присъствените занятия за поне две седмици, учителите ще имат достатъчно време да оценят и оформят оценки“, каза министърът.

Относно баловете министърът обясни, че не се занимават те с утвърждаване на графика, тъй като училищата решават.

Много вероятно е да има отлагане на баловете. Предполагам, че всички се настройваме за един изместен график през тази календарна година“, допълни Вълчев.