/ Google maps
Ново разследване за връзките на олигархията и енергийната хранилка на партии и лобита от времето на приватизацията до днес разкри Антикорупционният фронт. Поводът е продажбата на "златната сграда" в столицата на бул. "Цар Борис Трети" на държавата в лицето на държавния Електроенергиен системен оператор /ЕСО/. Разследването е направено от екипа на сдружението и лично от Николай Бареков за EU Reporter.

Във видеото се показват документи, които разкриват връзките на фамилията Костови от времето на СДС, през правителството на Тройната коалиция до трите кабинета на ГЕРБ в лицето на министрите на бизнесмена Иво Прокопиев, също от най-близкия кръг на Костов от зората на приватизацията. Бареков показва доказателства за обвързаности и сделки, осъществявани от дъщерята на Иван Костов - Мина, която става собственик на бизнес сградата, приютила днес ЕСО. Мина Костова придобива терена през 2006 г., две години по-късно получава ипотека за 3,8 млн. евро право на строеж на сградата от банката на бивш зам.-министър на кабинета "Костов". Следва период, в който собственичката на сградата получава наем от фирми, свързани с банкера Цветан Василев.

Малката дъщеря на Костов е получавала редовно месечните си траншове до фалита на КТБ. Става въпрос за преводи от по 25 хил. лв. на месец, получавани от кредитирани от фалиралата банка фирми.

На 24 август 2016 сградата е закупена от ЕСО, чийто принципал в момента е сегашният енергиен министър Теменужка Петкова. Тогава обаче шеф на ЕСО е назначеният от Трайчо Трайков през 2010 г. Иван Йотов, сочи разследването. Сградата е придобита по времето на втория кабинет на ГЕРБ, но подписът е от министъра на Прокопиев - Трайчо Трайков, твърди Бареков. Той прави извода, че традицията в кабинетите на ГЕРБ да присъстват министри на Прокопиев, какъвто е целият икономически екип от първото правителство "Борисов", е спазена и при втория кабинет.

Не се знае каква точно е цената на скъпата държавна покупка, но според разследването през същата 2016 г. разходите на ЕСО са скочили с 31 милиона лева спрямо предходната. "Ипотеката на имота е заличена, от което следва, че държавното предприятие е закупило сградата за огромна сума", катеогричен е Бареков.

"Това потвърждава факта, че енергийният сектор у нас е хранилка за партийни лобита още от мрачните времена на приватизацията на Иван Костов", казва авторът на разследването. "Какво Ви спира да споменете имената на Костов и Прокопиев, като видни представители на българската олигархия и задкулисие", пита Бареков, а въпросите му са адресирани специално до Христо Иванов и Антикорупционния фонд. Журналистът прави извода, че от въпросното НПО "очевидно разследват само неудобни на спонсора му лица, а мълчи за истинската мафия".

Най-скандалното твърдение, според Антикорупционния фонд е, че сградата е продадена без обявена обществена поръчка, като се има предвид, че държавната енергийна компания е в състояние на фалит. „Тази сделка за милиони евро вреди на всички честни български данъкоплатци“, каза Бареков пред EU Reporter. „Главните герои са до болка познати. Същите, които хранеха олигархично-мафиотския дракон на корупцията у нас ”, коментира той. „Олигарси, които забогатяха около приватизацията на Костов и взеха властта зад кулисите в последните 20 години по време на правителствата на Тройната коалиция и ГЕРБ. ", заяви Бареков.

Според източник на EU Reporter прокуратурата и Министерството на вътрешните работи разследват заплахи за убийство срещу Бареков, целящи да го накарат да напусне страната със семейството си.