Акциз на стойност милиони левове е възстановяван на безмитни оператори
Акциз на стойност милиони левове е възстановяван на безмитни оператори / netinfo

В условията на правна неяснота бе възстановен акциз за милиони левове на безмитните оператори по граничните пунктове. Проблемът е бил известен на ръководството на Агенция „Митници”, заяви в интервю за Дарик радио уволненият началник на свиленградската митница Стефан Марашев.

Акцизът от 45 милиона лева, възстановен на “Братя Василеви”, заради който дисциплинарно беше уволнен началникът на митница Свиленград, е възстановен съгласно получени с 6-месечно закъснение инструкции от София. Това съобщи в интервю за Дарик радио вече бившият началник на свиленградската митница Стефан Марашев.

Заради правна неяснота, запитване до Агенция „Митници” как да процедира с акциза на горивата, Марашев е изпратил през февруари миналата година. Според правилата в агенцията отговор е следвало да получи до две седмици. Инструкциите обаче са дошли през юли и забавянето в системата не е прецедент. За да не противоречи на закона процедурата, която не е категорично уредена в българското законодателство, след получените указания от Агенция „Митници”, в „Лукойл Нефтохим” са сторнирани и отново издадени акцизни данъчни документи.

Казусът с горивата, които “Братя Василеви” не са купували директно от „Нефтохим”, а от „Лукойл България”, и са продавали на безмитната бензиностанция на граничния пункт Капитан Андреево, не е бил единствен. В условията на същия правен конфликт са работили и безмитните оператори, които са продавали купени от Гърция, Турция и Румъния горива.

Проблемът е поставян многократно от регионалните митнически началници пред ръководството на агенцията и не може да бъде мотив за уволнение, коментира Стефан Марашев. Той ще оспорва заповедта за дисциплинарното си уволнение в законовия срок, който изтича следващия понеделник. Според него, уволнението е поръчково и е чест от масовата чистка в агенцията, след смяната на националното й ръководство.

Пред Дарик радио Стефан Марашев заяви, че през шестте години, в които е бил началник на свиленградската митница, никой не е искал от него да отчислява пари за политически централи или да осигурява трафик през контрабандни канали.