/ БГНЕС
Прокуратурата е повдигнала обвинения срещу всичките 13 лица, задържани вчера при акция срещу мрежа за детска порнография. Това заяви пред БНТ говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

Наблюдаващите прокурори са преценили, че има събрани достатъчно доказателства и са повдигнали обвинение на всичките 13 лица, за които служителите на ГДБОП и НСлС са имали данни, че са извършвали тези гнусни престъпления, добави Милева. Всички са привлечени като обвиняеми за разпространение на порнографски материали.

Към момента не мога да потвърдя информацията, че на разпространяваните материали няма деца от България. В момента се извършват експертизи на иззетите компютърни конфигурации, поне два дни ще отнеме проверката, коментира говорителят на главния прокурор.

Сийка Милева потвърди и казаното вчера от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, че задържаните са хора с престижни професии, с добри доходи, повечето от тях имат семейства с деца. Тези хора са сред нас, добави тя. 

Според мен, лично като майка, санкциите за подобни престъпления трябва да са много по-сурови, с цялата строгост на закона, каза Милева. Тя припомни, че в момента за подобни деяния се предвиждат до шест години затвор, които в повечето случаи преминават в намаляване на присъдата или условни присъди.

В акцията от вчера участваха 30 следователи, над 30 служители на ГДБОП и над 60 жандармеристи. Претърсени са около 20 адреса, в различни градове в страната - София, Варна, Хасково.

Това са 13 души, които са най-активните и най-агресивните разпространители на детска порнография, установени от разследващите, но има стотици други занимаващи се с такива незаконни действия, заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.
БНТ