Освобождаването на заместник-министрите е саботаж. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков по БНТ.

„Разочарован съм от президента. Неговата работа е да се реализира мандата и НС да излъчи редовно правителство. Той премина границата. Те са извън границите на институционалното уважение. Моят призив към президента е да заровим томахавките и да започнем да работим заедно“, каза акад. Денков.

Той определи освобождаването на заместник-министрите с изключение на един като саботаж. „Всички заместник-министри са били освободени. Не съм чувал за друг такъв случай, че всички заместник-министри, с едно изключение, са били освободени. Това създава проблем, защото когато влезе един министър, работата не спира, има много преписки, има работа в дирекциите и това минава през заместниците, преди да стигне до министъра“, каза премиерът. Акад. Денков увери, че няма да има проблем с националното външно оценяване, което предстои.

Другият важен въпрос ще бъде приемането на нов бюджет още преди лятната ваканция на парламента. „Ще изтеглим сега внесения бюджет, тъй като дефицитът е твърде голям, в кратки срокове ще подготвим нов вариант на бюджета и ще бъде внесен в НС, а да бъде приет преди лятната ваканция, ако изобщо има такава“, заяви министър-председателят.

Той очаква България да изпрати военна помощ за Украйна. Акад. Денков ще даде време на военния министър, за да се запознае с темата за военната помощ и след това ще се вземе решение какво да се направи: „Има решение на НС. Ще оставим военния министър да погледне какво се е случило през последните месеци. Тогава ще има решение“.
Премиерът опроверга зловредните слухове, че ще изпратим войски за Украйна.

Парламентът реши: България вече има редовно правителство с премиер Николай Денков

Той коментира и въпроса за ръководителите на служби. „Те трябва да служат на България и това не означава, че трябва да има чистка, а трябва да се погледне кой как си върши работата и тези решения ще бъдат в рамките на Народното събрание“, заяви акад. Денков.

„Има проблеми със службите, една от тях беше казана на изслушването в НС - информацията, че няма да има война, представена няколко дни преди тя да започне, означава, че или те не са получили информация от партньорските служби, защото не са им имали доверие или те не са представили наличната информация пред народните представители“.

Посочи още, че на въпросното изслушване директорът на ДАНС си е позволил политически квалификации, които излизат извън неговата професионална дейност.

Акад. Денков заяви, че ако започнем да подменяме приоритети и закони, тогава няма да има смисъл нито от продължаване на живота на НС, нито от това правителство.

Той очаква утре следобед да бъде направено първото редовно заседание на новото правителство.
БГНЕС