Ахмед Емин трябвало да убие Доган?
Ахмед Емин трябвало да убие Доган? / снимка: Sofia Photo Agency
Ахмед Емин трябвало да убие Доган?
26414
Ахмед Емин трябвало да убие Доган?
  • Ахмед Емин трябвало да убие Доган?

Има основание за съмнения, че Ахмед Емин трябвало да убие лидера на ДПС Ахмед Доган. Такова становище изрази Камен Костадинов от движението в кулоарите на парламента. Той обаче беше категоричен, че не подозира БСП да стоят зад такава поръчка.

„Ясно е, че това беше планиран, целенасочен удар срещу лидера на ДПС и срещу цялата партия. За наша радост и късмет той не успя. Изводите са, че Ахмед Емин не се е намирал в нормално състояние, а е бил поставен в някаква ситуация тежък натиск и преса. Това ни дава основание да зададем въпроса имал ли е той някаква връзка със службите за сигурност. И ако е имал - от кога е имал, дали тази връзка е формална или неформална; позволили ли са си българските служби за сигурност да изпратят свой агент, който да следи лидера на една от основните политически сили в страната", обясни Костадинов.

„Какво се случи десетина дни преди самоубийството на Емин - беше уволнен Иван Драшков. И Доган по много категоричен начин постави въпроса за неговото уволнение, защото считахме, че по този начин не може да бъде сменен, без каквито и да било аргументи заместник-директора на ДАНС. Както и считахме, че трябва да се даде някакво обяснение за човек със спорна репутация като Алексей Петров, какво прави в екипа, който ръководи най-важната оперативна служба в България", акцентира още ДПС-депутатът.

Костадинов допълни, че има данни за срещи на Ахмед Емин с бившия съветник в ДАНС Алексей Петров. Депутатът от движението заяви още, че Емин не се е виждал с Ахмед Доган в деня на самоубийството.

Бившият вътрешен министър Михаил Миков беше лаконичен по темата и заяви, че няма да коментира „всички версии, които се изсипват от всякакви хора". Има много версии за всички неща в живота, въпросът е кой, кога и защо пуска една версия, допълни Миков.

Темата за смъртта на Ахмед Емин, началник на политическия кабинет на Ахмед Доган, се завъртя отново в публичното пространство след като при посещение в Габрово премиерът Бойко Борисов коментира, че МВР и прокуратурата са допуснали тежки процесуални грешки или небрежност при разследването на смъртта на Емин. Той заяви, че е предал справката на ДАНС по случая на главният прокурор Борис Велчев и очаква реакцията му по темата.

Ахмед Емин се самоуби на 17 октомври 2008 г. Той се е застреля в сараите на Доган в Бояна. Разследването посочи,че спусъкът Емин дръпнал сам, а решението бил взел предварително. Той е стрелял с дясната си ръка, от упор в слепоочието. Експертите са доказали още, че в момента на самоубийството си Емин не е бил под въздействие на психотропни вещества.