Ралица Агайн
Ралица Агайн / БГНЕС
Заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн представи мотивите си за оставка пред народните представители. В пленарната зала Агайн обясни, че днешното й действие е емоционален акт и не е нарушила българското законодателство. Тя обясни, че е следила всичко, което законът й позволява като зам.-председател на КФН. Ралица Агайн призова всички, които чакат изплащане на щети, извършени от клиенти на „Олимпик” да се обърнат към Гаранционния фонд, който има достатъчно пари и след това може да уреди отношенията си със сходната структура в Кипър. Тя посочи, че през миналата година опериращата през клон у нас „Олимпик” е купила компании в Испания и Бразилия, като заради сделките за стотици милиони евро на практика е останала без пари и се е оказала в невъзможност да продължи дейността си.

Зам.-председателят на КФН Ралица Агайн подаде оставка
 
„По отношение на конкретната застрахователна компания „Олимпик“, тя извършва дейност от 2009 г. насам след нотификация на Кипърския регулаторен орган. До момента КФН не е получавала по никакъв начин сигнали и жалби от потребители за някакви проблеми, свързани с дейността на компанията и изпращането на обезщетения. От началото на 2018 г. до 10 май жалбите срещу тази компания са 7. За предишната година са 26, а за предходната са 16. Това е изключително малък брой жалби на фона на 10-процентния пазаров дял“, обясни Агайн.

ДАНС и прокуратурата влизат в КФН
 
„Обезщетенията ще бъдат изплатени, особено за застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, но за съжаление има 200 хиляди български граждани, които ще понесат загуби от това, че полиците им са прекратени“, коментира още тя.
 
Гражданите, за съжаление, няма да бъдат обезпечени по обезпечителна схема и трябва да изчакат процедурата по ликвидация в Кипър, при която да получат обезщетенията си, добави Агайн.

Компанията „Олимпик“ дължи над 9 млн. лева на близо 200 000 българи
 
„В тази връзка, във връзка и със създалата се политическа обстановка, аз днес внесох моята оставка като заместник-председател, която се надявам да приемете и искам да кажа, че това е един емоционален и морален акт и съпричастност към българските граждани“, каза още тя.
 
В никакъв случай КФН не е допуснала пропуски, нито пък има пропуски в законодателството ни, които да са засегнали по някакъв значителен начин интересите на българските граждани, заяви заместник-председателят на КФН в оставка Ралица Агайн пред народните представители във връзка със случая с отнетия лиценз на кипърската застрахователна компания "Олимпик".

Парламентът заседава извънредно