9 хиляди кандидат-студенти на предварителните изпити в СУ
9 хиляди кандидат-студенти на предварителните изпити в СУ / netinfo

Почти 9 хиляди кандидат-студенти ще се явят на четирите предварителни изпита, които организира Софийският университет „Свети Климент Охридски”, съобщиха от Алма матер.

Най-много са желаещите за предварителния изпит по история на България, каза Георги Гешев, началник на учебния отдел в Софийския университет – 3516. За география кандидатите са 920, математика – 3333, 1525 – биология.

Датите на предварителните изпити:

История – 13 май

Математика – 20 май

География – 27 май

Биология – 3 юни

Всички предварителни изпити ще са с начален час 9 сутринта, а оценките от тях ще са с еднаква тежест като на редовната кандидат-студентска сесия през юли.

Предварителният изпит по биология ще се състои от 30 тестови задачи и развиване на тема. За изпита по география темите са 20, а по история в деня на изпита сутринта ще бъдат формулирани 15 теми. По математика кандидатите ще трябва да решават 10 задачи.

От университета съобщиха още, че граждани от страните членки на Европейския съюз, трябва да се явят на конкурсен изпит. В случай че не желаят, те могат да бъдат записани като студенти, но семестриалните им такси ще бъдат завишени в сравнение с тези на студентите, които са държавна форма на обучение.