/ БГНЕС
Над 9000 разпореждания за възстановяване на 6,5 милиона лева за неправомерно получени болнични и обезщетения е издал Националния осигурителен институт (НОИ) през 2019 г., сочи първият бюлетин за тази година, съобщиха от Института.

Бизнесът: Ако се ограничат безобразията с болничните, ще имаме 1 млрд. БВП повече (ВИДЕО)

Съставени са общо 6737 ревизионни документи на стойност 705 308,22 лв. неправомерно получени парични обезщетения за временна неработоспособност, бременност и раждане, за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, безработица и помощи за профилактика и рехабилитация.

През 2019 г. са издадени 9213 броя разпореждания за възстановяване на суми в размер на 5 864 663 лв. Когато в резултат на извършените ревизии, проверки и анализи се установят съмнения за злоупотреби със средствата на ДОО, случаите се въвеждат за наблюдение и се уведомяват съответните компетентни органи, обясняват от НОИ.

КРИБ подкрепя предложението първият ден от болничния да не се плаща

Под наблюдение са въведени 2000 осигурители и самоосигуряващи се лица, като на органите на МВР са предадени 441 осигурители, а на прокуратурата и ДАНС - 196 осигурители.

Преди изплащането на паричните обезщетения за временна неработостособност се извършва контрол върху актовете на органите на медицинската експертиза, с които се установява временна неработоспособност – болничните листове. Първо, системата не допуска издаването на болнични с некоректни данни. Въведени са 1180 автоматизирани контроли за продължителност на временната неработоспособност за определени заболявания, разработени на база рискови случаи, обясняват експертите на НОИ.