8 месеца затвор за Рашков-младши. Протести срещу „подкупната” съдебна система
8 месеца затвор за Рашков-младши. Протести срещу „подкупната” съдебна система / снимка: DarikNews.bg, Пловдив - архив
Жители на Катуница протестират срещу „подкупната” съдебна система
47324
Жители на Катуница протестират срещу „подкупната” съдебна система
  • Жители на Катуница протестират срещу „подкупната” съдебна система

Осем месеца лишаване от свобода и 2000 лева обезщетение постанови Районният съд в Асеновград на 27-годишния Кирил Рашков, обвинен в заплахи за убийство на Веселин Христов - вуйчо на убития Ангел Петров. Той ще трябва да плати и 1080 лева разходи по делото.

Съдът не се произнесе с мотиви. Адвокатът на Веселин Христов Стефка Караджова, поиска от съда максимална присъда за Рашков-младши - от пет години, както и Веселин Христов да се яви като граждански ищец и частен обвинител по делото. Тя поиска и обезщетение от 10 000 лв. за Христов за причинените му от Рашков неимуществени вреди - болка и страдание. Според адвокат Караджова тази заплаха не е обикновена, както при повечето битови сканадали, а е обществено значима. Тя се мотивира с това, че престъплението е било организирано за по-малко от 7-8 минути, на тел. 112 са получени около 11 обаждания от Катуница. Хората на Рашков са се събирали в дома и са се организирали, а Кирил Рашков-младши е бил най-отпред, за което той е признал.

Адвокатът на Рашков Даниел Ангелов поиска минимална условна присъда от две години и осем месеца. Той изтъкна факта, че Рашков-младши не е осъждан и е признал вината си по обвинителния акт. Освен това е вдовец и сам се грижи за две деца. Пред съда Рашков каза, че съжалява за стореното и поиска условна присъда.

Бабата и съпругата на Кирил Рашков - Костадинка и Гергина, нарекоха хората от Катуница помияри, просяци и клошари. Двете са категорични, че само малка част от жителите на селото не искат те да се върнат там.

Междувременно пред Районния съд се събрали около 100-тина жители от Катуница, приканвайки протестите срещу подкупната съдебна система да продължат в цялата страна. Те издигнаха лозунги „Ангел и Павел ще останат завинаги в сърцата ни и „Катуница благодари на цяла България за подкрепата. Поклон!".

Други новини от Пловдив