Темида
Темида / / iStock/Getty Images
Районна прокуратура – Кюстендил предаде на съд седем души, обвинение в множество престъпления, сред които причиняване на телесна повреда, незаконно държане на оръжие и хулиганство.

На съд за хулигански действия и стрелба на улица в Кюстендил

Обвиняемите са от фамилия, известна с прозвището „Гольовци“, живееща в ромския квартал „Изток“ в Кюстендил. Между тях и друга такава фамилия – „Ропотамци“, съществува дългогодишна вражда, обхванала почти всички от семейството.

Екшънът между двата клана се разигра на 30 септември 2017 година, когато няколко души от „Ропотамци“ празнували рожден ден. Двама от тях пазарували в намиращ се наблизо магазин, но на връщане били пресрещнати от лек автомобил. В него били техните опоненти от другата фамилия, въоръжени с различни предмети – тръби, бухалки, верига от моторен трион. Без да бъдат предизвикани, те нанесли удари както с тях, така и с ръце и крака по главата и тялото на единия от „Ропотамци“. Успоредно с това нападателите отправяли закани, а единият от тях дори държал огнестрелно оръжие, с което произвел изстрели.
Пострадалите успели да се измъкнат, а случката се разиграла пред няколко свидетели.

Осъдителни присъди за трима представители на фамилията „Ропотамци“

Междувременно участниците в спречкването съобщили на своите роднини за случилото се и членовете на двата клана се отправили към централната част на квартала. Според свидетелските показания „Гольовци“ се държали агресивно, викали силно и дори заплашвали случайни минувачи. Един от обвиняемите отправял закани за убийство и произвел изстрели във въздуха, а друг – стрелял с ловни патрони със сачми, като ранил крака един човек. Член на фамилията дори събирал падналите на земята гилзи, за да прикрие следите от извършеното престъпление.

Три условни присъди за пияни и дрогиран шофьори от началото на годината в Кюстендил

На място дошла полиция, но преди идването им обвиняемите избягали и укрили държаните от тях огнестрелни оръжия и неизстреляните боеприпаси.
Всичките седем обвиняеми са многократно осъждани. Спрямо четирима от тях е постановена мярка за неотклонение „Задържане под стража“, на двама е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция в размер на 5000 лева“. Единият от тях изтърпява наложеното му наказание „Лишаване от свобода“ по друга присъда.