67% от работещите в средното образование стачкуваха
67% от работещите в средното образование стачкуваха / снимка: Sofia Photo Agency
67 процента от работещите в средното образование стачкуваха ефективно по данни на синдикатите. Пак по техни данни най-масова е стачката във Варна, Бургас, Пазарджик, Стара Загора.

Синдикатите поискаха във вторник преговори в два и половина следобед. Такива обаче нямаше. Вместо разговори Даниел Вълчев им прати кратко писмо. В него пише, че правителството ще продължи диалога за намиране на изход от ситуацията, която ще бъде обсъдена на утрешното заседание на Министерския съвет. Едва след това Вълчев се ангажира да покани синдикатите на преговори.

Стачният комитет внесе днес следобед в просветното министерство свой вариант на стачно споразумение. В по-голямата си част проектът е идентичен с този на правителството от петък вечер. Една от разликите е в това, че синдикатите искат началната учителска заплата да стане 508 лева от юли догодина, а правителството се ангажира с 450 лева. Другата разлика е, че стачният комитет настоява издръжката на един ученик от средата на 2008 г. да стане 1381 лева, а кабинетът предлага 1151 лв. без да фиксира от кога конкретно това да стане през 2008 г.

Профсъюзите продължават да искат 650 лева средна брутна работна заплата, но за целия сектор.

Учителите от 123 училища и 47 детски заведения на територията на София продължават ефективните стачни действия, съобщиха от Столичната община. В 119 СОУ, 57 спортно училище, 88 СОУ, 160 ОУ, 170 ОУ, 162 ОУ, 117 СОУ стачкуват част от преподавателите и днес се провеждат учебни часове по отделни дисциплини. Учителите в детските градини в район Красно село, Възраждане, Люлин, Нови Искър, Кремиковци и Банкя не стачкуват, както и преподавателите от училището в район Банкя. На територията на Столична община има 195 детски градини и 178 училища.