/ iStock/Getty Images
63-ма творци получиха държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията. Това събщават от министерството на културата.

От ведомството уточняват, че по този начин е „реализирано обещание, неизпълнено от кабинета „Борисов 3“.

Постановлението във връзка с решение на Народното събрание от 25 февруари, разгласено масово в публичното пространство преди изборите, е било прието от кабинета Борисов-3 едва през май, а средства за него така и не са отпуснати до края на мандата, отбелязват от министерството на културата.

„Дългоочакваните и жизненоважни за някои от известните творци средства бяха осигурени от служебното правителство веднага след встъпването му. Изисканите от Министерството на културата забавени суми бяха отпуснати от Министерство на финансите и в петък, 28 май, те вече са преведени на творците“, съобщават от ведомството.

На 10 май бяха одобрени допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата за 2021 г. в размер до 280 500 лв. за изплащане на държавни парични награди за срок от 3 години на 40 творци в размер на 500 лева и на 23 творци в размер на 350 лв.