Децата ще пишат по изпитна тема, вариант 1
Около 60 000 седмокласници от випуск "коронавирус" се очаква да се явят на Националното външно оценяване по български език и литература, което започва днес от 9.00 часа.

Вариант 1 от изпитните теми се падна на седмокласниците. Той беше изтеглен в МОН тази сутрин точно в 7.00 в присъствието на медиите. Те имат 150 минути, за да се справят с двата модула - тест и преразказ.

Вълчев: Ще търсим микс между присъствено и електронно обучение

Изпитът ще се проведе в 6 900 зали на 1 716 училища в страната при спазване на противоепидемичните мерки - на децата на входа ще се мери температурата, а до училището те трябва да отидат с маски, които могат да свалят в класната стая.

Излязоха резултатите от матурите на зрелостниците

От изпита по български език и литература отпадна материалът за сложно смесено и сложно съставно изречение, както и няколко от творбите, сред които "Заточеници на Яворов, "По жицата" на Йовков, "По жътва" на Елин Пелин, " Неразделни" на П. Славейков и " Бай Ганьо" на Алеко Константинов. Отпадането се наложи заради дистанционното обучение на децата и обявената пандемия от коронавирус.

На 17 юни
ще се проведе Националното външно оценяване на учениците от 7-ми клас по математика.  Оценките от двете НВО са вход за гимназиите и следващия образователен етап от 8 до 10 клас. 

17 от децата са под карантина, но не са болни, а само контактни. Те ще бъдат отделени от останалите. Във всяка стая ще се допускат 9 деца и 2 квестори.