58% са нерегламентираните повиквания към телефон 112
58% са нерегламентираните повиквания към телефон 112 / снимка: Sofia Photo Agency, архив

58% от сигналите, подадени до телефон 112, са нерегламентирани, това съобщи в Кюстендил началникът на Регионален център "112" София Цветомир Цеков.

17 000 са общо сигналите, които се подават на спешния телефон за денонощие.

„Нерегламентираните сигнали през изминалата година са били над 60% от всички подадени сигнали. Нерегламентирани се делят на два типа - злоумишлени и незлоумишлени. Първите са различни шеги, закачки и лъжливи сигнали. Те именно намаляват, защото има подета кампания да се търси отговорност от тези хора, които си правят шеги", заяви Цеков.

Един голям процент незлоумишлените грешки са техническите грешки, като например неволно избиране на телефон 112 или автоматично генерирани от съоръжения, които са повредени.

„Има една част от сигналите, които гражданите не се обаждат злонамерено, но те не знаят, че тези сигнали не са за телефон 112. Такива например са дупки по пътищата, липсата на ток или вода. Има случаи, когато приемаме сигнали за дупки по пътищата, но когато операторът прецени, че те са предпоставка за ПТП", допълни още Цеков.

През летния сезон зачестяват обажданията за вдигане на шум от заведения, в късните нощни часове. Ръстът на тези обаждания през летните месеци е с около 33 процента.