500 лева глоба заради гласуване под чужда самоличност
500 лева глоба заради гласуване под чужда самоличност / netinfo

Глоба от 500 лв. постанови Разградски районен съд на 28-годишен мъж от село Манастирци, който гласувал вместо брат си на президентските избори през 2006 г. Исмаил Реджебов не пропуснал да постави подпис в избирателния списък и срещу собственото си име. Пред магистратите се признал за виновен, но не казал дали някой му е платил да гласува два пъти.

Първото в Разградско дело за гласуване без право на това завърши две години след вота за президент заради заключението на първата експертиза, според която бащата на двамата мъже от село Манастирци е гласувал вместо единия си син. С втори анализ графолозите се поправили, а Исмаил Реджебов признал, че той е поставил подпис и срещу своето, и срещу името на брат си Ахмед в избирателните списъци.

28-годишният мъж бил наясно, че брат му вече е гласувал в Габрово, където бил студент. При съпоставка между списъците в двата региона е засечено двойното гласуване.

Заради чисто съдебно минало и факта, че според Наказателния кодекс санкцията за престъплението, в което е обвинен, е под 2 години затвор, съдът освободи Реджебов от наказателна отговорност и му наложи административно наказание глоба от 500 лв.