5 млн. лв. от държавния бюджет за три детски градини и едно училище в Пернишко
5 млн. лв. от държавния бюджет за три детски градини и едно училище в Пернишко / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

До 5 милиона лева ще бъдат отпуснати за ремонт на три детски градини и едно училище в Пернишко, съобщи при посещението си в Перник вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Дянков и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова видяха пораженията от земетресението в 3-та детска градина в квартал "Изток". Сградата на забавачката подлежи на сериозен ремонт, защото има конструктивни проблеми след труса.

Детската градина "Родолюбче", както и забавачката в Батановци ще бъдат разрушени до основи заради пораженията.

В много лошо състояние е едно основно училище в Радомир, каза министър Павлова след обхода в най-засегнатите от трусовете общини - Перник и Радомир.

Финансовият министър уточни, че средства за ремонтите в бюджета има.

Последиците от труса в Перник са обсъдени на среща при премиера, на която са присъствали и министрите Томислав Дончев и Делян Добрев, както и еврокомисар Кристалина Георгиева.

В понеделник министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и еврокомисар Георгиева ще посетят село Дивотино, където повече от 15 къщи са необитаеми и опасни за живеен.

"Правителството обмисля какви по-бързи процедури да организира, за да помогнем на хората. Незаконни постройки няма да се финансират", подчерта Симеон Дянков.

До сряда ще бъдат направени пълен анализ и конструктивни оценки на най-критичните 50 сгради. След експертно мнение ще бъде решено кои от тях могат да бъдат укрепени и при кои е наложително събарянето. Приоритетно ще се работи по обществените сгради, поетапно ще се приемат и документите на гражданите с иск за обезщетения.

Със заповед на кмета Росица Янакиева е отменено бедственото положение на територията на община Перник. Това съобщиха от общинската администрация.