Ценко Чоков
Ценко Чоков / БГНЕС
Специализираният наказателен съд призна за виновен бившия кмет на село Галиче Ценко Чоков по три от петте обвинения срещу него.
 
Присъдата на Чоков е четири години и половина затвор, като около година и половина ще му бъдат приспаднати, заради прекараното време в ареста. Той беше задържан през май 2016 г.
 
Според съда Чоков е невинен по обвиненията за лихварство и ръководене на престъпна група, но го признава за виновен по обвиненията отвличане, причиняване на средна телесна повреда и палеж.

Определиха кога в Галиче избират нов кмет
 
Днес Чоков беше докаран с линейка и влезе в съдебната зала на носилка, заради заболяване, за да чуе присъдата си.
 
Мартин Чоков, син на бившия кмет на Галиче, получи наказание 4 години затвор, обществено порицание и глоба от 5000 лева. Съдът го призна за виновен по обвиненията - закани за убийство, лихварство и побой. По обвинението за участие в ОПГ Мартин Чоков беше признат за невинен.
 
Останалите обвинени за участие в престъпна група бяха признати за невинни, един беше признат за виновен по обвинение в лихварство.

Ценко Чоков не могъл да се запознае с материали по делото, защото нямал очила
 
Съдът присъди Ценко Чоков и синът му да платят общо над 60 000 лева обезщетение по граждански искове срещу тях.
 
Присъдата подлежи на обжалване и протест пред апелативния спецсъд в 15-дневен срок. Мотивите по нея ще бъдат готови на по-късен етап. Прокурорът по делото Росен Радев каза пред медиите, че по определени пунктове ще бъде протестирана присъдата, но след като се запознае с мотивите на съда.
 
Той обясни, че Ценко Чоков не е искал да се лекува над 4 месеца, а докторите са казали, че може да присъства на съдебно заседание.