300 000 лева гаранция определи прокуратурата за Ковачки
300 000 лева гаранция определи прокуратурата за Ковачки / cнимкa: Sofia Photo Agency

300 000 лева парична гаранция определи прокуратурата на бизнесмена Христо Ковачки. Това съобщи пресцентърът на Върховната касационна прокуратура. До момента са обискирани 17 обекта, собственост на Ковачки.

Софийската градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняем Христо Атанасов Ковачки за извършени престъпления по чл. 257, пр. 1 във вр. с чл. 255, ал. 1 (ДВ бр. 62/97 г.) във вр. с чл. 26, ал. 1 във вр. с чл. 2, ал. 2 от НК; по чл. 255, ал. 3 във вр. с ал. 1, т. 2, т. 6 и т. 7 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК – данъчни престъпления в особено големи размери и по чл. 321, ал. 6 НК – сговаряне с друго лице да върши престъпления, чрез които се цели набавяне на имотна облага.

По отношение на Христо Ковачки е взета мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 300 000 лева. Процесуално-следствените действия се извършват под ръководството на прокуратурата, съвместно с дирекция „Противодействие на организираната и тежката престъпност” към Главна дирекция „Криминална полиция”. До момента с разрешение на Софийския градски съд са били извършени претърсвания и изземвания в 17 обекта.

Очаквам прокуратурата да бъде упрекната за това, че действа срещу Ковачки с оглед на неговите политически амбиции, съобщи главният прокурор Борис Велчев. Той допълни, че решението за вземане на мярка за неотклонение „гаранция” от 300 000 лева, е взето от наблюдаващия случая прокурор.

Главният прокурор отказа да съобщи дали има изтичане на информация по случая. Борис Велчев допълни, че по случая се води следствено дело и това е просто етап от него.

Днес в офиси на бизнесмена Христо Ковачки беше проведена специализирана операция на полицията и прокуратурата. Пресаташето му Десислава Филипова потвърди, че той е бил разпитван в ГДБОП, но отрече да му е било повдиганото обвинение.