30 на сто от търговците на дребно у нас смятат, че в следващите три месеца цените ще продължават да растат. Това сочат данните на Националния статистически институт, цитирани от БНР. Те са от традиционното изследване на бизнес климата, като общо показателят се подобрява с 1,4 пункта през февруари спрямо януари.

Предприемачите в четирите наблюдавани сектора – търговия на дребно, услуги, строителство и промишленост, очакват продължаващ ръст на цените. 20 на сто от мениджърите в сектор услуги са дали подобен отговор. 30.2% от анкетираните търговци при търговията на дребно подчертават, че по-ниското търсене е проблем за бранша. В строителството очакванията за по-високи цени се споделят от близо 32% от предприемачите, а при промишлеността – от малко над 17 на сто. Във всички сектори водещ проблем е несигурната икономическа среда, следван от недостатъчната работна ръка.

графика НСИ
НСИ

Междувременно данните за цените в промишлеността показват понижение през януари спрямо декември с 2,2 на сто. На годишна база за първия месец на годината обаче общият индекс бележи ръст от 16,8 на сто.
БНР