3 години затвор за опетняване на герба искат от Атака
3 години затвор за опетняване на герба искат от Атака / netinfo

С лишаване от свобода до 3 години и с глоба от 5 000 лв. да се наказва лице, което по какъвто и да е начин опетни герба, знамето и химна на България. Такава поправка в Наказателния кодекс внесоха депутати от Атака.

В мотивите към законопроекта се посочва, че напоследък са зачестили случаите в страната и чужбина, при които държавните символи на България се опетняват. Смятаме, че тези случаи показват необходимостта от инкриминиране на подобно използване на националните символи предвид високата степен на обществена опасност и въздействие, се посочва още в проекта на Атака.

Преди дни Дарик радио огласи случай, при който във френски порно филм бе недопустимо потъпкано българското знаме. Разследването на Дарик също е повод за внасянето на законопроекта, заяви лидерът на Атака Волен Сидеров.

Междувременно председателят на НС Георги Пирински внесе отчета за изпълнение на бюджета на парламента за миналата година. Според него за командировки в чужбина депутатите са похарчили повече от половин милион лева.