Общо 21 партии са регистрираните в Централната избирателна комисия за изборите 2 в 1 през месец ноември. 10 партии са подали документите си само за изборите за Народно събрание на 14 ноември, а 12 и за президентския вот, съобщиха от ЦИК.

ЦИК отказа да регистрира партията на Васил Божков за предстоящите избори

От комисията обявиха обаче, че не са приключили проверките на документите на всички изборни играчи в ГРАО. За момента е отказана регистрация само на една партия - „Гражданска платформа Българско лято", по-известна като партията на Васил Божков.

цик
БГНЕС

7 са коалициите, които са подали документи за регистрация, но някои от тях също са в неприключила проверка.

Едва 2 инициативни комитета до момента са подали документи в комисията за изборите за президент и вицепрезидент, но те имат още време - за тях срокът изтича на 4 октомври.

От ЦИК обявиха още, че в момента се обсъжда провеждането на нова обществена поръчка, с която да бъдат закупени допълнителните 1600 машини за гласуване. Предходната поръчка бе прекратена, защото и двете оферти са надхвърляли прогнозната стойност.

"Попитахме с писмо, ако обявим нова поръчка, дали ще бъде осигурено финансирането. Получихме отговор от министъра на финансите, че необходимите средства ще бъдат осигурени”, съобщи председателката на ЦИК Росица Матева. По думите й това се налагало, тъй като се очаква по-висока избирателна активност и е необходимо да се осигурят още машини за гласуване.

Броят на секциите, в които ще се гласува е 11 643. Избирателите по списъци са 6 708 189, информираха още от ЦИК.