200 души излязоха на протест заради път убиец
200 души излязоха на протест заради път убиец / снимка: БГНЕС, архив

Над 200 протестиращи жители на Поповица, Селци, Богданица и Болярци опитаха да блокират международния път Свиленград - Пловдив при изхода на Поповица тази сутрин, съобщава в. „24 часа”. Гневът им е провокиран от състоянието на републиканската отсечка Поповица - Асеновград, през която втора година отказват да преминават автобуси и автомобили.

С устно обяснение пристигналата внушителна група охранителни полицаи обясниха на хората, че нямат право да затворят пътя. Лично шефът на „Охранителна полиция” Любомир Рашков изчете дословно пасажи от писмо на Агенция „Пътна инфраструктура”, според което блокирането не бива да се разрешава най-малкото, защото протестиращите не били представили проект за обходен път на автомобилния трафик.

Нито един представител на Областно пътно управление - Пловдив не дойде да успокои хората какво може да се направи с катастрофалния път.

Кметът на община Садово, Димитър Здравков, също бе сред протестиращите. Градоначалникът не само е разрешил на хората да направят протестното блокиране, но и писмено е реагирал срещу препоръката на АПИ, като е заявил, че той няма да спре протестиращите и настоява държавата да ремонтира спешно отсечката. Тук съм, защото не искам като колегата от Бургас да съм един ден в затвора, ако заради тези дупки убийци се обърне автобус, заяви сред протестиращите Васил Пиронков, собственик на фирмата „Комексмаш”, която трябва да вози по скандалния маршрут.

Два микробуса на жандармерията бяха на линия в пресечката до протеста, но хората така и не посмяха да затворят пътя. Още един абсурд произведе ситуацията в момента, когато четирима мъже все пак се осмелиха да пробват как да затворят главния път. Те небрежно се пробваха да пресекат оживената улица, когато светкавично бяха обградени от полиция, за да обяснят защо пресичат на неразрешено место.

Пътят Поповица-Асеновград е връзката между Смолянска област и източната част на България. От 2009 г. не е извършвана дори частична рехабилитация на пътя.