/ ThinkStock/Getty Images
Окръжният съд в Русе даде 20 години затвор при първоначален строг режим на 33-годишния Валентин Маринов за смъртта на18-годишния Алекс от град Бяла, като престъплението е извършено по хулигански подбуди.

Случаят е от 8 юли миналата година. Според прокуратурата около 5,50 часа на излизане от дискотека в центъра на Бяла Валентин Маринов нанесъл удар с ръка на Алекс Ангелов, при което младежът паднал и си ударил главата в тротоара. До инцидента се стига след спречкване с ромска компания, като част от нея бил и Маринов.

8 юли 2017: Младеж е с опасност за живота след побой пред дискотека

Пострадалият е откаран в болницата в Русе с тежка черепно-мозъчна травма, в кома и с опасност за живота. Въпреки усилията на лекарите да го спасят, Алекс Ангелов почина на 15 юли 2017 година.
 
След инцидента на Валентин Маринов му бе наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" и бе приведен в затвора. Заради случая в Бяла в продължение на три дни бяха организирани и протести.

18 юли: Почернената Бяла се сбогува с 18-годишния Алекс (СНИМКИ)

Преди началото на днешното заседание роднини и близки на 18-годишния Алекс издигнаха пред Съдебната палата в Русе транспаранти с надпис "За справедлива присъда за убийството на Алекс!".

В залата прокурорът по делото поиска 20 години затвор при първоначален строг режим. Според него става дума за умишлено убийство по хулигански подбуди. Той бе подкрепен и от повереника на гражданския ищец и частен обвинител, който поиска да бъдат присъдени общо 500 000 лева неимуществени вреди на родителите на момчето.

Според адвоката на подсъдимия - Венцислав Великов, обвинителният акт с квалификация за извършено умишлено убийство по хулигански подбуди не отговаря на доказателствата по делото. По думите му има извършено престъпление, но то е при условията на силно раздразнение, предизвикано от пострадалия, има умишлено нанесена лека телесна повреда, следствие на която е настъпила смърт по непредпазливост. Великов посочи, че обвиняемият е защитил своя племенник, който бил ударен от Алекс.

В съда стана ясно, че според химическата експертиза и обвиняемият, и жертвата са употребили немалко количество алкохол.

След трагедията в Бяла: Във всяко РПУ ще има денонощно човек

Валентин Маринов дори твърди, че не той, а племенникът му е ударил Алекс. По време на заседанието Великов поиска да бъде извършен и следствен експеримент на мястото на инцидента, но съдията отказа.

Съдът реши, че Валентин Маринов трябва да плати общо 200 000 лева неимуществени вреди на родителите на починалото момче.  След като присъдата бе произнесена, адвокатът на Маринов заяви, че тя ще бъде обжалвана пред Великотърновския апелативен съд. Силвия Панайотова - леля на Алекс Ангелов, заяви, че тази присъда за тях не е успокоение, но има наказание, което е максималното в случая, и е доволна.
БТА