18,5 млн. лева ще струва местният вот
18,5 млн. лева ще струва местният вот / снимка: Sofia Photo Agency
18.5 милиона лева вероятно ще са разходите за местния вот през октомври. Това прогнозира министърът на държавната администрация Николай Василев, който отчете свършеното от неговото ведомство през първите две години от мандата на правителството. До няколко дни план-сметката за вота ще бъде внесена за обсъждане в Министерския съвет, допълни Василев и заяви, че екипът му все още води преговори с няколко ведомства за намаляване на заявените от тях суми.

Прогнозата зависела най-вече от това къде ще има балотаж. Най-големи разходи и за тези избори са заявили общините, като в някои случаи техните претенции са завишени двойно или тройно в сравнение с необходимите им суми, допълни министър Василев. Министерството се е договорило с Централната избирателна комисия възнагражденията на членовете на секционните комисии да не се променят и да останат на нивото от предишния вот.

Две фирми подадоха оферти в конкурса за доставка на печати за местния вот. Това са софийските „Неона” и ЕТ „Татяна Иванова - Ангра”. Предметът на поръчката е изработване и доставка на 12 900 печата, като върху всеки трябва да бъде изписано Местни избори 2007 г. и уникален петцифрен номер. Комисията, която разгледа офертите определи, че и двете фирми са спазили изискванията за участие в конкурса.

Критерият за оценка на предложенията беше най-ниската предложена цена и той класира на първо място фирма „Неона". Компанията предложи 3.83 лева без ДДС за един печат или общо 49 408 лв. без ДДС за цялата поръчка.

ЕТ „Татяна Иванова - Ангра" предложи единична цена от 4.51 лева без ДДС или общо 58 179 лв. без ДДС за цялата поръчка.

На 21 септември пък изтича крайният срок за подаване на оферти в конкурса за избор на фирми-доставчици на пликове за гласуване. Предвижда се да бъдат изработени 12 млн. плика – 7 за първия тур и 5 за втори.