17 години затвор за убиеца на Ангел от Катуница
17 години затвор за убиеца на Ангел от Катуница / снимка: Impact Press Group

17 години затвор постанови Пловдивският окръжен съд на Симеон Йосифов, прегазил и убил Ангел Петров от Катуница на 23 септември миналата година. Йосифов е признат за виновен за това, че при пътнотранспортно произшествие умишлено е убил 19-годишния младеж.

Мотивите на съда са, че вината на шофьора е доказана по безспорен начин от свидетелските показания, както и от съдебномедицинската и автотехническата експертиза по делото.

Йосифов е лишен завинаги от право на управление на моторно превозно средство, а микробусът, с който е причинена катастрофата, се отнема в полза на държавата.

Съдът постанови още Йосифов да плати 2000 лева на бащата на загиналото момче - Атанас Петров, както и 1275 лева за разноски по делото.

Адвокатите на Атанас Петров и Веселина Димитрова, майка и баща на Ангел, ще заведат граждански иск за причинени неимуществени вреди срещу Симеон Йосифов.

На излизане от съдебната зала Йосифов заяви, че не се счита за виновен, защото не е извършил престъпление.

Адвокатите на Атанас Петров призова прокуратурата да заведе дело за подбудителство срещу Кирил Рашков-Цар Киро. Според адвокат Христо Мишев цар Киро и внукът му Кирил са ръководили тълпата във вечерта на 23 септември с цел демонстрация на етническо и финансово превъзходство над българското население в Катуница.

Според адвокат Мишев трябва да бъде образувано и дело за лъжесвидетелство срещу Нихат Алиев заради противоречивите му показания пред съда. По време на заседанието се проведоха няколко очни ставки с него. Стана ясно, че Нихат Алиев е заплашил с убийство Атанас Петров, минути преди да бъде прегазен синът му. Алиев е крещял на Атанас "ще те разпоря отдолу нагоре", размахвайки срещу него сабя. Четирима свидетели го разпознаха в съдебна зала и казаха, че той е заплашвал бащата на Ангел.

Стана ясно също, че Нихат Алиев и Събка Рашкова са организирали ромите от кв. "Столипиново" в Пловдив да тръгнат към Катуница. Срещу 100 лева и безплатна храна те трябвало да респектират Веселин Христов и хората му.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Пловдив.

Безредици в пловдивското село Катуница избухнаха вечерта на 23 септември 2011-а след като там беше убит 19-годишен младеж. Саморазправа между българи и роми вдигна на крак през нощта десетки полицаи, а сутринта разярени жители на селото щурмуваха имоти на Кирил Рашков - Цар Киро. При сблъсъците между жители на селото и приближени на Рашков пострадаха двама местни и трима полицаи. 

Други новини от Пловдив