/ iStock/Getty Images
Най-малко 1486 лв. ще получават учителите от 1 септември 2022 г. Това е увеличение с 5% в сравнение със сегашното стартово равнище. Средно с толкова ще се повишат и индивидуалните работни заплати на преподавателите в детските градини и училищата.

Ръстът на заплатите в средното образование от 1 септември т.г. е втори за тази година - над вече дадените 12,3 на сто от 1 април т.г.
 

учителски заплати


Минималната основна заплата за старши учител и старши възпитател ще бъде 1533 лв., а за главен учител и главен възпитател – 1592 лв. За заместник-директор се предвиждат най-малко 1675 лв., а за директор -1810 лв.

Денков: Всеки бъдещ учител трябва да изкара стаж в „трудно“ училище

Индивидуалните основни работни заплати на непедагогическия персонал се увеличават с 4%.

Повишението беше договорено между министъра на образованието и науката и социалните партньори в анекс към действащия колективен трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование. Повишението стана възможно след актуализацията на държавния бюджет за 2022 г. 54,5 млн. лв. от предвидените в нея допълнителни средства се разпределят за възнаграждения и осигурителни вноски за сметка на работодателя на педагогическия и непедагогическия персонал в училищата, детските градини и центровете за подкрепа.

След анкета на МОН: Учители искат промяна в програмите по математика, география и икономика

Еднакво с учителските заплати сe увеличават възнагражденията на ресурсните учители, възпитателите, ръководителите на направление „Информационни и комуникационни технологии“, логопедите, психолозите, педагогическите съветници, корепетиторите, хореографите, рехабилитаторите на слуха и говора и треньорите по вид спорт в образователните институции.
МОН