Улицата България - Европа вече не е еднопосочна
Улицата България - Европа вече не е еднопосочна / netinfo
След една година вече може да се каже улицата България - Европа вече не е еднопосочна. Мнението изрази министърът на държавната администрация Николай Василев в интервю за Дойче Веле и Дарик радио.

България измина дълъг път. Последните десет години са успешни. Минахме през няколко кризи преди това. Годините от 1990 до 1997 не бих ги нарекъл особено успешни. Тогава имаше и добри години, но по-скоро беше известна стабилизация, след това нова криза и обратно. В момента България е една от бързорастящите икономики в Европа, с годишен ръст вече три години подред над 6 процента и това ще продължи. Ние сме страна с много високи чужди инвестиции, изчислени като процент от брутния вътрешен продукт, страна, която от страна с много висока безработица според мен има, днес има средно ниска безработица. Сега гледаме смело напред да реализираме успешен бизнес в Европейския съюз.

Ако ме питате какво не се е случило, личен сантимент - никой от нас не успя да привлече сериозна автомобилна компания да направи автомобилен завод в България. Това е един пример на неща, които не са се случили. Всички икономически министри пробваха, все още не сме успели, може би някой в бъдеще ще успее.

Все пак около един милиона напуснали страната за последните преходни години.

Това е проблем за България. Много от тях ще се върнат, но много от тях няма да се върнат. Но ситуацията е такава, каквато е. Много се радвам обаче, че през последните шест години, не смятам, че от определена дата натам, насам има много остра промяна, но, така, горе-долу със завръщането на цар Симеон Втори в България много хора се върнаха и сега вече улицата не е еднопосочна, както беше, а е по-двупосочна, т.е. хора отиват и се връщат, пак отиват и пак се връщат, докато 90-те години повече отиваха и изобщо не се връщаха.

Ако след време, 15 години, с вас, живот и здраве, се видим, какво ви се ще да се е случило?

Нашите деца след време няма да си спомнят, че България не е била член на Европейския съюз. Те ще са били родени и ще израснат в една по-модерна, бързоразвиваща се европейска държава, ще могат да пътуват абсолютно спокойно, ще могат да се учат, да развиват бизнес във, на целия европейски континент без граници, без проблеми. Българските граждани ще имат по-високи доходи и по-достоен живот.