/ iStock/Getty Images
Във връзка с разпространяваните в публичното пространство твърдения от  Български фармацевтичен съюз, че достъпа на пациенти до заплащани от НЗОК продукти може да бъде преустановен от 1 април, Българският лекарски съюз (БЛС) излезе с позиция, в която се твърди, че няма причина пациентите да не получат медикаментите си. 

"Необходим реален контрол при отпускането на лекарства по каса", категорични са от БЛС. 
 
Според лекарският съюз пациентите не трябва да се превръщат в заложници на чужди интереси, маскирани зад паравана на добрата фармацевтична грижа. 

" За пореден път сме свидетели как БФС всява паника сред обществото, възползвайки се от монополното си положение, злоупотребявайки с толкова чувствителна тема – здравето. И зад това прозира нежеланието да бъде осъществен ефективен контрол при отпускането на медикаменти, покривани от НЗОК", отбелязват от там. 
 
БЛС коментира и твърдението от страна на БФС, че „част от предложените от НЗОК промени ограничават значително правото на достъп на пациентите до лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК, като ги задължават да получат продукти, които те не желаят“. 
 
"Въпросът за т.нар. желание на пациента,  се решава единствено и само в кабинета на лекаря. Там се обсъжда терапията на пациента, там е мястото, където той изразява своята воля, своето съгласие или несъгласие с назначеното лечение. В последствие, в аптеката, магистър-фармацевтът е длъжен да изпълни предписаното от  лекаря. Желанието на БФС да се позволи отпускането на по-малко количество от предписаните от лекаря в електронната рецепта лекарства по Каса, може да компрометира лечебния процес", категорични са от лекарският съюз.