Започна срещата на финансовите министри и управителите на централни банки от Г-20
Започна срещата на финансовите министри и управителите на централни банки от Г-20 / снимка: Reuters

Финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-20 се събраха на среща в Мексико, за да обсъдят отговора на дълговата криза в еврозоната и увеличаването на ресурсите на Международния валутен фонд, предаде Франс прес.

Делегациите от неевропейските страни смятат Европа за главната заплаха за световния икономически растеж и призовават настоятелно страните от еврозоната да създадат собствена ефикасна "защитна стена". Трите делегации от еврозоната (Германия, Франция и Италия), както и тази на Европейския съюз, който също е член на Г-20, пристигнаха на срещата с намерението да дадат уверения, че Гърция, задължена да преструктурира държавния си дълг, ще остане изолиран случай, посочва АФП.

САЩ и страните от ОИСР призоваха за предоставяне на повече средства на Международния валутен фонд за обезпечаване на ефективни мерки за борба с глобалната криза.

Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър похвали Евросъюза за усилията му да реши проблемите и да запази еврото, но подчерта, че е необходима още работа, съобщава ДПА. "Европа постига невероятен напредък в убеждаването на света, че няма да позволи финансова катастрофа", каза Гайтнър в кулоарите на срещата на Г-20, която преминава при закрити врати. Той допълни, че Европа трябва да си осигури още по-силен и по-надежден финансов щит. По думите на американския финансов министър повечето страни ще предоставят необходимите средства на МВФ за гарантиране на необходимите ресурси с цел противопоставяне на бъдещи предизвикателства. По разчети на експертите от МВФ на финансовата организация са необходими допълнително около 500 млрд. долара за ефективно противодействие на световната икономическа криза, допълва БТА.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле обаче остава засега на позицията си, че за момента не са необходими допълнителни средства, а по-скоро дълбоки структурни реформи. Според него увеличаването на фондовете няма за реши проблемите на дълга и конкурентността, довели до кризата, а само ще разколебаят правителствата от предприемане на важни реформи. Като пример Шойбле изтъкна Гърция, която бе принудена да предприеме силно болезнени, но необходими реформи.

Според източници, цитирани от Ройтерс, Берлин бил готов да преговаря за увеличаване на спасителните фондове през март, а не сега, тъй като в момента се наблюдава подобрение на финансовите пазари. Планът е Европа да слее временния и постоянния спасителен фонд - Европейския фонд за финансова стабилност и Европейския стабилизационен механизъм, в общ фонд от 750 милиарда евро. Това ще разчисти пътя за другите страни от Г-20 да одобрят през април искането на МВФ за допълнителни ресурси от 500-600 милиарда долара над сегашните 358 милиарда.

Не се очаква на сегашната среща на финансовите министри от Г-20 в Мексико да бъдат взети конкретни решения, но е предвидена обща декларация, посочват агенциите.