Закриват най-старата френска АЕЦ
Закриват най-старата френска АЕЦ / БГНЕС, архив

Френският министър на околната среда и енергетиката потвърди, че тази година започва процедура по затварянето на атомната централа във Фасенхайм.

Сеголен Роял поиска през октомври от EDF, която експлоатира 58-те френски реактора, да започне процедура по закриване на Фаселхайм до юни 2016 г. с оглед ефективното й затваряне през 2018 г.

Тя обясни на френските граждани, че затварянето на една атомна централа, не е "като да затвориш крана за водата" - има проблеми, свързани с ядреното гориво, със сигурността на съоръженията, които се извеждат от експлоатация, както и с работните места на служителите в АЕЦ-а.

"В тази АЕЦ има 2000 работни места, това са 2000 души, което означава 2000 заплати", подчерта министърът.

Според нея централата може да бъде преустроена в по-дългосрочен план към възобновяемите източници на енергия, или пък дори в завод за електромобили.

Думите й обаче противоречат в известен смисъл на тези на новият министър на жилищната политика Еманюел Кос. Тя каза, че най-старата френска АЕЦ ще бъде затворена тази година. "Президентът се ангажира да затвори Фасехайм до края на 2016-а, подчерта бившият лидер на френската партия "Европа Екология - Зелени".

Източник: БГНЕС