За България 2013-а беше неспокойна, но и година на растеж
За България 2013-а беше неспокойна, но и година на растеж / снимка: БГНЕС, архив

Евродепутатът Филиз Хюсменова определя отиващата си 2013 г. като неспокойна, но и като година на растеж. По нейните думи годината ще бъде белязана от протестите и контрапротестите - против и в подкрепа на правителството.

„Но въпреки наличието на неодобрение към правителството, то свърши много добра работа в социалната сфера и даде сериозна заявка за икономически растеж с повишаването на БВП и с реални мерки за нови промишлени мощности”, смята евродепутатът, цитирана от БТА.

Според Хюсменова, въпреки че 2013 г. в ЕС е обявена за „Година на европейските граждани", се е откроило повече завършването на преговорите по бюджета на Съюза до 2020 г., по общата селскостопанската политика, регионалните и другите секторни политики за новия програмен период. Но във връзка с „Годината на европейските граждани” в България са работили четири информационни центрове на евродепутата - във Варна, Велико Търново, Разград и Търговище. Чрез тях са осъществени три информационни кампании и са правени презентации за правата на европейските граждани.

През тази година Хюсменова работи в три комисии - като зам.-председател на Комисията по регионално развитие, в Комисията по заетост и социални въпроси и в Комисията по равенство на половете. Направила 11 изказвания при дебати в Европейския парламент в областта на регионалната политика, за образованието, за фонда за подпомагане на най-нуждаещите се, за изпълнението на Дунавската стратегия, за ситуацията в България. Задала е девет въпроса към Европейската комисия - за европейската гражданска инициатива, за програми на ЕС през новия програмен период, за субсидиите за тютюна, за европейски средства за ромите, за мониторинга на Европейската комисия в България.

Последният й сигнал към Комисията е отправен заедно с ръководителя на румънската делегация в АЛДЕ до еврокомисаря по образованието, културата, многоезичието и младежта за „замразяването” на студентските кредити за българи и румънци във Великобритания. Интерес представлява и работата й върху писмена декларация за „отражението на невродегенеративните заболявания на работното място”.