Възстановяват плащанията по САПАРД
Възстановяват плащанията по САПАРД / Снимка: Sofia Photo Agency
От следващата седмица след тримесечно прекъсване се възстановява плащането на одобрени проекти по програма САПАРД на Европейския съюз. Това съобщи изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков. Той заяви още, че Управителният съвет на фонда е гласувал допълнително финансиране от 10,5 млн. лева за общините.

Селските общини ще могат да кандидатстват с малки проекти до 100 хил. лв., което означава, че над 100 от тях могат да бъдат подпомогнати по програма САПАРД, като подобрят своята инфраструктура, обясниха от фонда.

Парите са от остатъчния бюджет на програмата. Всички договори по одобрените общински проекти трябва да бъдат подписани до 12 октомври, обясни Димитър Тадаръков след заседанието на комитета, който наблюдава програмата.

По думите му Държавен фонд „Земеделие” си е поставил срок до 12 декември да се приключи с усвояването на средствата по САПАРД, за да не се връща нито едно евро, предвидено за развитието на земеделието в България.

Допълнително 100 хиляди лева се пренасочват към екологичните проекти в земеделието, съобщи заместник-аграрният министър Димитър Пейчев.