Всеки министър получи Библия от Светия синод
Всеки министър получи Библия от Светия синод / снимки: БГНЕС
Правителството гласува пакета от мерки за най-бедните
63078
Правителството гласува пакета от мерки за най-бедните
  • Правителството гласува пакета от мерки за най-бедните

Министрите от служебния кабинет получиха подаръци от Светия синод - в началото на днешното заседание пред всеки от тях стоеше Библията. Премиерът Марин Райков определи това като израз на морална подкрепа и благодари на Светия синод за подаръците.

В дневния ред на заседанието предстои да бъде гласуван пакета от мерки за подпомагане на бедните социални групи. Пакетът предвижда еднократни добавки от 50 лева за родителите на деца с увреждания и за майките, които получават обезщетение за отглеждане на малко дете, но ако доходът им не надвишава 350 лева на член от семейството.

Другият вид добавка в размер на 65 лева ще бъде насочена към хората, които не са били одобрени за енергийно подпомагане през изминалата зима. Близо 31 млн. лева ще бъдат насочени към осигуряване на заетост за различни групи безработни. Кабинетът ще одобри също правилата за плаване в българския участък на река Дунав.

Около 10 млн. лева ще струват трите вида еднократни добавки и осигуряването на ресурс за функциониране на социалните трапезарии до края на годината. Останалите 31 млн. лева ще бъдат насочени към програмата „От социални помощи към заетост”, към разкриване на работни места за младежи и лица над 50 години. Към момента не се предвижда ново увеличение на минималната работна заплата, за каквото настояват синдикатите. Последното й вдигане беше в началото на годината, с което тя стана 310 лева.

На заседанието на тристранния съвет във вторник държавата отхвърли и предложението за раздаване на еднократни ваучери от 50 лева на работещите на минимална заплата.

От КНСБ и КТ „Подкрепа” поискаха втори пакет от мерки, още в рамките на този месец, който да осигури коледни добавки за най-бедните пенсионери и безработните с най-ниски обезщетения.

Всеки министър получи Библия от Светия синод
netinfo

Днес ще се проведе и първото заседание на Гражданския борд към премиера и външен министър Марин Райков. Основна цел на неговото сформиране е да спомага за организирането и провеждането на прозрачни предсрочни избори за парламент. На днешното заседание ще бъдат приети правилата за работа на борда. Поканени за участие са представители на всички неправителствени организации, които бяха регистрирани в Централната избирателна комисия като наблюдатели за изборите преди две години.

Участие ще вземат още проф. Михаил Константинов и Емилия Друмева. Заседанието ще се предава директно, на сайта на Министерския съвет.