Ветеринарни лекари готови на протести
Ветеринарни лекари готови на протести / снимка, архив: Sofia Photo Agency
Ветеринарни лекари готови на протести
31520
Ветеринарни лекари готови на протести
  • Ветеринарни лекари готови на протести

Ветеринарни лекари от цялата страна са готови на протестни действия, ако земеделското министерство продължи да бави средствата за имунопрофилактичните дейности. Финансовата рамка на сключения миналата година договор е 18 милиона лева, но вече 7 месеца няма преведени пари. На практика ветеринарите спонсорират държавата, защото влагат лични средства, за да извършват тези дейности, каза пред Дарик д-р Георги Митев, член на Българския ветеринарен съюз. Друго искане на ветеринарните лекари е да участват в работата по нови законопроекти като партньор. Ветеринарни лекари от страната се събират този следобед във Варна, където ще решат какви да бъдат техните по-нататъшни действия. Ето какво каза д-р Митев:

Ще се стигне ли до протести на ветеринарни лекари?

Ами по всяка вероятност може и да се стигне, ако не се вземат адекватни мерки от страна на държавата. Не е само това всъщност причината за недоволството. Ние трябва да присъстваме като съсловна организация като партньор при вземането на решения за нови законопроекти, а такова партньорство де факто няма, без нас се правят промени в законите.

Не върви ли диалогът със земеделското министерство?

Не, не върви, няма такъв. Създава се агенция по храните, навсякъде се твърди, че има съкращения, а де факто няма такива. Просто се създава една мегаструктура, която влива в себе си няколко. Лекари, които сега са работили в лабораториите, също се пренасочват към държавните лекари. В същото време трябва на обществото да е ясно, че какъвто и закон, каквато и агенция по храните да има, първоначалният контрол е от частните лекари, които са на терена, а те са пренебрегвани.

Поставяте ли някакъв конкретен срок, за да се отговори на вашите искания?

Срокове имаше, срокът изтече на 17-ти, Националният съвет на Българския ветеринарен съюз взе решение на 17-ти този месец да има среща и разрешение на проблема. Среща се състоя само веднъж, по всяка вероятност отговорите бяха уклончиви. Трябваше да се състои нова среща, но министерството няма време.