Венцислав Димитров: Пълзим по дъното на икономическата депресия
Венцислав Димитров: Пълзим по дъното на икономическата депресия / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Венцислав Димитров: Пълзим по дъното на икономическата депресия
50316
Венцислав Димитров: Пълзим по дъното на икономическата депресия
  • Венцислав Димитров: Пълзим по дъното на икономическата депресия

Българската икономика е в депресия, констатацията е на Венцислав Димитров, който беше съветник на предишния президент Георги Първанов по икономическите въпроси. В интервю за Денят на Дарик той заяви, че страната ни „пълзи по дъното на депресията". Венцислав Димитров се позова на данни за инфлацията, която е много ниска и според него това не говори добре за фазата на икономическия цикъл, в която се намира страната.

„Това означава, че пълзим по дъното на икономическата депресия. Защото България е една от страните, може би страната в ЕС с най-ниско равнище на цените и при нормален растеж, нашата инфлация трябва да е доста по-висока от средната за ЕС. Това, което ни показват данните, е, че страната се намира в депресия, което е неприятно", каза Димитров.

Икономистът допълни, че кризата у нас продължава. Той припомни твърденията за излизане от нея през 2009-а и 2010 година. "Обаче стана така, че кризата се повтори или се удължи за европейските страни и това неминуемо се отразява върху нас", каза той.

По думите му българската икономика не може да получава някакви сериозни стимули от гледна точка на увеличаване на бюджетния дефицит или на чужди инвестиции – нещо, което имахме в предишните десет години и „перспективата не е много светла".

Венцислав Димитров изрази надежда България да излезе от кризата догодина, но по мнението му може да се случи и така, че депресията да продължи.