Украйна въвежда ембарго върху руски продукти от 10 януари
Украйна въвежда ембарго върху руски продукти от 10 януари / снимка: БГНЕС, архив

От 10 януари влиза в сила ембарго върху руски продукти, главно храни, наложено в отговор на въведеното от Москва от 1 януари ембарго върху украински стоки, обяви днес украинското правителство, цитирано от Франс прес.

В постановление правителството посочва, че ембаргото ще действа до 5 август 2016 г., но може да бъде отменено по-рано, ако Русия вземе сходно решение по отношение на украинските стоки.

Мярката се отнася за месото, рибата, сиренето, кафето, цигарите и алкохола, чая и сладкарските изделия, козметиката, а също за железопътната техника, става ясно от постановлението.

В края на декември украинският премиер Арсений Яценюк обяви, че Киев ще отвърне на руското хранително ембарго с ответни мерки.

На 21 декември руският премиер Дмитрий Медведев потвърди, че от 1 януари, когато влиза в сила споразумението за свободна търговия между Киев и Европейския съюз, Русия ще разшири с Украйна наложеното на западни държави ембарго върху хранителни продукти.

Русия продължава да повтаря, че споразумението за свободна търговия заплашва да наводни пазара й с европейски продукти, ако тя не вземе мерки за търговска защита, което Европейската комисия отрича.

Освен ембаргото върху храните, Москва реши от 1 януари да изключи Киев и от зоната за свободна търговия, обхващаща няколко страни от бившия Съветски съюз.
На практика стоките, идващи от украинска територия, няма да могат да се внасят в Русия безмитно, а ще бъдат обложени с мито от средно около 7 процента. В отговор Украйна въвежда от днес за една години мита за продукти от Русия без да уточнява размера на таксите.

Източник: БТА