Украйна получава руски газ, подновява транзита за Европа до часове
Украйна получава руски газ, подновява транзита за Европа до часове / снимка: БГНЕС
Украинската газопреносна система започна да получава руски газ, съобщи представител на "Газпром", цитиран от РИА Новости.

Руският газ вече тече по украинските газопроводи и ще се отправи към Европа след няколко часа, потвърди говорителката на украинския оператор „Укртрансгаз”, цитирана от АФП.

„Газът пристигна на украинска територия. В момента газопроводите се пълнят и се изравняват количествата газ в руските и украинските тръби“, съобщи говорителката Инна Ковал и допълни, че тази процедура ще отнеме около два часа. „Когато налягането бъде изравнено, ние ще можем да подновим транзита“, каза още тя.

След като бъдат подновени доставките, за да стигне газът до България, са необходими два-два дни и полавина, каза в понеделник пред Дарик Атанас Съйков, шеф на дирекция "Управление при кризи" към Министерството на икономиката и енергетиката.

Вече е възстановено снабдяването с природен газ от Русия на всички потребители в Приднестровието, съобщиха от местната газова компания "Тирасполтрансгаз". Подава се газ към населението, промишлените предприятия и към всички обекти от първостепенно значение, допълниха от компанията. Доставките на руски газ за непризнатата приднестровска република бяха прекратени на 6 януари.

В понеделник Русия и Украйна сключиха споразумение за доставки на и транзит на газ за Европа през 2009-2019 година. Подписи под документа сложиха шефовете на Газпром и Нафтогаз Украйна - Алексей Милер и Олег Дубина. Подписването стана в присъствието на премиерите на двете страни Владимир Путин и Юлия Тимошенко в Дома на руското правителство, припомня ИТАР-ТАСС.