Търговски комплекс на Околовръстния път в София е без достъп заради строеж
Търговски комплекс на Околовръстния път в София е без достъп заради строеж / снимка: Dariknews.bg, архив

Търговски комплекс на Околовръстния път на София е без достъп повече от година заради строежа на Западната дъга. Миналият октомври пътят към хотела е затворен и макар че изграждането на Западната дъга вече приключи до имота все още няма път. Според фирмата строител виновни за забавянето са самите собственици, които трябва за собствена сметка да построят път в имота, за да бъде изграден и вход от Околовръстния път.

При започването на строежа на Западната дъга преди година строителите съобщават на Моника Иванова и Георги Нинов, че ще затворят пътя към техния хотел за 20 дни. В последствие този срок е удължаван многократно като и до момента няма достъп до търговския обект.

Проблемите започват още в самото начало, обясни Иванова. По думите й строителната фирма трябва да поеме изграждането на пътя за достъп до хотелския комплекс.

От фирмата строител изпратиха отговор до Дарик, че причина за забавянето е, че собственикът не е извършил нужните дейности в имота, като денивелация за изравняване на разликата в нивата. А без да са готови тези дейности няма как да се направи тротоара пред обекта и подхода към двора откъм Западната дъга.

Един от собствениците Георги Нинов обаче е категоричен, че не трябва и няма да плати за нещо, което друг е разрушил.

Според Нинов именно фактът, че не са се съгласили да дадат 15 000 лева на строителната фирма за изготвяне на проект за достъп и неговото изграждане е причината за цялото забавяне.

Строителните дейности вътре в имота ще струват между 7000 и 10 000 лева. Пари, които хотелът няма, тъй като е със силно затруднена дейност от една година обясни Нинов.

От хотела са писали за проблема до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Пътната агенция и строителната фирма. До момента обаче резултат няма.

След запитване от страна на Дарик Агенция „Пътна инфраструктура” се ангажира, че ще бъде осигурен достъп до трасето на Западната дъга до края на месец ноември.

Собствениците обаче вече не вярват на обещания и смятат, че това е поредният краен срок, който получават. А като отговор на бездействието на всички институции в петък заедно със своите служители ще блокират движението по Околовръстния път в рамките на  час - от 16.00 до 17.00 ч.